Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hadis, kişi kavmini sevmekle kınanamaz, midir, sözü

&Quot;Kişi Kavmini Sevmekle Kınanamaz.&Quot; Sözü Hadis Midir?

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

&Quot;Kişi Kavmini Sevmekle Kınanamaz.&Quot; Sözü Hadis Midir?



Değerli Kardeşimiz;

Evet bu bir hadistir Hadisin tamamı-meal olarak şöyledir:

Vasile b El-Eska’ anlatıyor: Hz Peygamber(asm)’e “kişinin kavmini sevmesi asabiyet/ırkçılık sayılır mı?” diye sordum “Hayır, asabiyet/ ırkçılık, kişinin kavminin yaptığı zulmüne yardımcı olmasıdır” diye buyurdu (bk Ahmed b Hanbel, 4/107; Mecmau’z-zevaid, 6/244)

Bu hadisin manası şudur: Kişi, kendi yakınlarını, kendi milletini, kendi hemşerilerini, kendi yurttaşlarını bu bağlamları sebebiyle daha fazla sevebilir, bunda bir sakınca yoktur Tabii ki, bu sevilenlerin gerçekten sevilmeye layık kimseler olması şarttır Yoksa, fasık bir ırkdaşını Salih bir yabancıya tercih etmek -din nokta-i nazarından bakıldığında- bir cinnettir

Hadiste geçen “kişinin kavminin yaptığı zulmüne yardımcı olmasıdır” mealindeki ifadeyi daha geniş anlamıyla zulüm kavramına teşmil edebiliriz Yani başkasına zulmeden akrabasına yardımcı olmak günah olduğu gibi, herhangi bir konuda Allah’a karşı isyan ederek kendi nefsine zulmeden bir yakınını sevmek, sırf yakını olduğu için bu isyanını görmezlikten gelmek de günahtır Allah’ın rızasını ve iman kardeşliğini esas almak, en selametli yoldur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.