Karpuzun Orjini,Nasıl Seçilir Ve Faydaları |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karpuzun Orjini,Nasıl Seçilir Ve FaydalarıYaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir Ya da hoş bir piknik, tatlı ve sulu bir karpuzla mükemmelleşir Latince ismi Citrullus Vulgaris olan karpuz kabakgillerdendir Anayurdu Afrika' nın tropikal bölgeleridir Mısır' daki antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir Daha sonra ticari gemilerle akdeniz ülkelerine yayılmıştır Bugün dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine,rengine ve ağırlığına göre farklılık gösterir Karpuz mayıs ve eylül aylarında ancak özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat etmeliyiz Kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır Şekli simetrik olmalıdır Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır Olgun karpuz oda sıcaklığında tutulmalıdır Ancak çok uzun bir süre değil Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir Eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edin Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir Faydaları Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır |
|