Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, navarin, olayı, tanımı

Navarin Olayı Navarin Olayı Nedir? Navarin Olayı Hakkında Navarin Olayı Tanımı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Navarin Olayı Navarin Olayı Nedir? Navarin Olayı Hakkında Navarin Olayı TanımıÇok uluslu bir devlet olan Osmanli imparatorluiu'nda, Yunanlilar da Fransiz ihtilali'nin etkisi altinda kalmiilardi Rusya ve Avrupa devletlerinin kiikirtmalari ile birlikte, Etnik-i Eterya Cemiyeti'nin çaliimalari sonucu Yunanlilar Osmanli Devleti'ne karii harekete geçtiler Etniki Eterya cemiyetinin amaci Bizans imparatorluiu'nu yeniden kurmakti Rus Çarinin yaveri Alexander ipsilanti'nin kurduiu bu cemiyet Yanya Valisi Tepedelenli Ali Paia'nin varliiindan dolayi rahat hareket edemiyorlardi

Tepedelenli Ali Paia'nin Osmanli yönetimine karii isyan etmesini firsat bilen Yunanlilar ayaklandilar Eflak'da bailayan bu ayaklanma kisa bir sürede bastirildiikinci isyan Mora'da çikti Kisa sürede geniileyen bu isyani bastirmasi için, baiarili olduiu takdirde Mora ve Girit valilikleri vaad edilen Misir Valisi Kavalali Mehmed Ali Paia görevlendirildi

Kavalali Mehmed Ali Paia, oilu ibrahim Paia komutasindaki kuvvetli bir ordu ve donanmayi Mora'ya gönderdi ve isyanin bastirilmasini sailadi Yunan isyanin bastirilmasi Avrupa'da büyük üzüntü yarattiAyrica Mora ve Girit'in Kavalali Mehmed Ali Paia'nin eline geçmesi ingitere'nin iiine gelmemiiti Zayif bir Yunan Devleti'nin kurulmasi ingiltere ve Rusya'nin çikarlarina daha uygundu

ingiltere, Rusya ve Fransa aralarinda bir antlaima yaparak Yunanistan'a baiimsizlik verilmesini istediler Sultan ikinci Mahmud'un bu isteii reddetmesi üzerine Mora'nin Navarin Limaninda demirlemii olan Osmanli donanmasi yakildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com