Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cengiz, devletinin, hakkında, han, hanın, hayatı, kağanı, kurucusu, moğol

Moğol Kağanı Ve Moğol Devletinin Kurucusu. Cengiz Han Hakkında,Cengiz Han'ın Hayatı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Moğol Kağanı Ve Moğol Devletinin Kurucusu. Cengiz Han Hakkında,Cengiz Han'ın Hayatı

Moğol kağanı ve Moğol devletinin kurucusu Cengiz Han Hakkında,Cengiz Han'ın Hayatı
Moğol kağanı ve Moğol devletinin kurucusu Cengiz Han Hakkında,Cengiz Han'ın Hayatı
1167 yılında doğdu Moğol kağanı ve Moğol devletinin kurucusu Asıl adı Temuçin’dir Temuçin, 13 yaşlarında iken, babasını kaybetti Henüz küçük olduğundan, kabilesi, onu bırakıp Tayciutlar’a katılmak istedi Annesi Helün Hatun, binbir çaba ile kabilenin küçük bir bölümünü geri çevirebildi Nice güçlük ve sıkıntıya rağmen, varlıklarını sürdürebildiler Bütün bu olaylar sırasında, Temuçin’deki önderlik yetenekleri kendisini belli ediyordu

Cengiz, han olduktan sonra Çin’deki Kitün/Chin sülalesinin, kuzey sınırlarında Tatarlar’a karşı giriştiği bir harekete katıldı ve Tatarlar ezildi Ona göre Tatarlar atalarına kötülük edip, ölümüne neden olmuşlardı 1202’te Tatar kabileleri ile savaştı ve onları yendi
Cengiz Han, Moğolistan’ın tek gücü durumuna gelmişti 1206 ilkbaharında, Onon ırmağı boylarında bir kurultay toplandı Bu kurultay, bütün kabilelerin temsilcileri Han Cengiz’i, bakanlığa (Kağan) getirdiler Cengiz unvanı da bu sırada verilmiş olmalıdır

Cengiz Kağan Çin’den batıya giden ticaret yolunu denetimlerinde tutan Tangutlar’la savaştı 1209’da kendisi de sefere katıldı Başkent Ning-hia düşmediyse de, Tangutlar denetim altına alındı Cengiz Kağan, Asya’nın doğusunda büyük bir güç olarak ortaya çıkarken, Orta Asya’nın kudretli devleti de Harezmşahlar’dı İki ülke arasında bir çok elçiler gidip gelmişti Cengiz, iki ülke arasında özellikle ticaretin gelişmesinden yana olduğunu belirtmiş, Harezmşah ülkesinden gelen kervan mallarını uygun fiyatlarla satın almıştı Cengiz, 1218’de bir kaç elçisi dışında tamamı Müslüman olan tacirlerin yönettiği 450 kişilik bir kervan hazırlatıp gönderdi Cengiz’in Moğollar’ı tek bir devlet altında toplaması sonucu, eski Göktürk topraklarındaki bazı Türk boylarının Batı’ya doğru göçü başlamıştır Asya’daki dinler mücadelesinde, Cengiz’in Şaman inancında olmasına karşın, siyasal açıdan İslamiyet’e yakınlaşmasıyla islamiyet’e destek sağlamıştır Cengiz’le birlikte Asya’nın iktisadi yaşamı da değişime uğramıştır Ülkeler arası ticaret yeni boyutlar kazanmış, sınırlar ve gümrükler ortadan kalkmıştır Asya’da tek bir devletin egemen olmasıyla Asya’nın batısı ile doğusu arasındaki ticari ilişkiler gelişmiştir 1227 yılında öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com