|
|
Konu Araçları |
alanında, atatürkün, eğitim, inkılâplar, nelerdir, yaptığı |
Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir |
09-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar NelerdirAtatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir Amaçları 1 Laik ve çağdaş eğitimi sağlamak 2 Bilimsel eğitimi sağlamak 3 Eğitimde birliği sağlamak 4 Kız ve erkek çocuklar arasında eğitim eşitliği sağlamak 5 Eğitimi kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak 6 Her alanda teknik eleman yetiştirmek 7 Eğitimi millileştirmek İnkılaplar: 1 Tevhid-i Tedrisat Kanunu – 3 Mart 1924 • Öğretim birleştirilerek bütün eğitim kurumları MEB’e bağlandı • Medreseler kapatılarak laik eğitim anlayışı etkili hale getirildi • Azınlık okullarında ve yabancı okullarda dini ve siyasî amaçlı eğitim verilmesi önlendi 2 Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun – 2 Mart 1926 • İlk, orta, lise ve yüksekokulların belli esaslara göre düzenlenmesi amaçlanmıştır 3 Yeni Türk Harflerinin Kabulü – 1 Kasım 1928 • Batılılaşma alanında atılan önemli bir adımdır • Okuma- yazma kalaylaştı Basılan kitap sayısı arttı Avrupa ile bilgi ve kültür aktarımı kolaylaştı 4 Tür Tarih Kurumu’nun Kurulması – 15 Nisan 1931 • Ümmetçi tarih anlayışı yerine, laik ve milli bir tarih anlayışı getirilmiştir 5 Türk Dil Kurumu’nun Kurulması – 12 Temmuz 1932 • Türkçe’yi yabancı kelimelerden kurtarmak • Türkçe’nin zenginliğini ortaya koyarak, Türk dilinin dünya üzerindeki saygınlığını artırmak |
|