Antep Fıstığı Teknikeri Meslek Eğitimi Hakkında |
09-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Antep Fıstığı Teknikeri Meslek Eğitimi HakkındaAntep fıstığı teknikeri meslek eğitimi Antep fıstığı teknikeri Meslek eğitimi “Antep Fıstığı Tarımı ve Teknolojisi” programı adı altında sadece Gaziantep Üniversitesi Nizip Meslek Yüksek Okulunda verilmektedir Eğitim süresi 2 yıldır Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER Fen Bilimleri ( Biyoloji, Kimya) Ekonomi Mesleğin eğitimine girebilmek için; Lise veya dengi okul mezunu olmak, Meslek liselerinin “Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım, Tarım Teknolojisi, Süs Bitkileri, Zeytin Teknolojisi, ve Ziraat” alanından mezun olanlar “Antep Fıstığı Tarımı ve Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-2“ puanı almaları gerekir Eğitim süresi 2 yıldır Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir 1Yıl: Rapor yazım ve Sunum Tekniği, Bilgisayar, Matematik, Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği, Bitki Besleme, Antepfıstığı Çeşitleri, Toprak Bilimi İngilizce 1, Türkçe, Bilgisayar Uygulamaları, Meteoroloji, Fidan Yetiştirme Teknikleri, Bahçe Tesisi, Antepfıstığı Anaçları ve Özellikleri, Gıda Mevzuatı ve Antepfıstığının besin Değeri, Antepfıstığının Ekolojik İstekleri, Tarım Ekonomisi, İngilizce 2 ve Beden Eğitimi ve Spor dersleri okutulur 2 Yıl: Bitki Islahı, Ağaçların Aşıya Hazırlanması, Antepfıstığının Gübrelenmesi, Budama, Antepfıstığının Hasat Sonu Fizyolojisi, Pazarlama, İngilizce 3, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Antepfıstığında Döllenme Biyolojisi, Antepfıstığı Hastalık ve Zararlıları, Antepfıstığı İşleme Tekniği, Sulama, Uygulama, Bitirme Projesi ve İngilizce 4 dersleri okutulur Ayrıca 1 ve 2 yılın sonlarında yaz aylarında 40 işgünü staj yapılır Eğitimini başarı ile tamamlayanlara önlisans diploması ve “Antep fıstığı Teknikeri” ünvanı verilir “Antep Fıstığı Tarımı ve Teknolojisi” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde “Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Tarla Bitkileri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirle |
|