Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açıklaması, makber, şiirinin

Makber Şiirinin Açıklaması

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tanzimat edebiyatının önemli sanatçılarından birisi olan Abdülhak Hâmid, özellikle edebiyatımıza getirdiği yeni kavramlar ile şiirimizi biçimsel açıdan yenileştirmesiyle dikkati çeker Onun "Makber" adlı şiiri, sanatçının bu yönlerini tanıtması açısından önemlidir

MAKBER
Eyvâh ne yer, ne yâr kaldı,
Gönlüm dolu âh ü zâr kaldı
Şimdi buradaydı, gitti elden
Gitti ebede, gelip ezelden
Ben gittim, o hâksâr kaldı,
Bir gûşede târmar kaldı;
Bâkî o enîs-i dilden, eyvah!
Beyrut'ta bir mezar kaldı
AHâmid

Kelimeler:
bâkî: kalan, artık, bundan başka
hâksâr: Toz toprak içinde,
ebed: Sonu olmayan gelecek
enîs-İ dil: Gönül arkadaşı
ezel: Başlangıcı olmayan geçmiş zaman
gûşe: Köşe
târmar: Dağınık:

Açıklamalar
Yukarıdaki bent Abdülhak Hâmid'in "Makber" adlı eserinden alınmıştır Bu eser, şairin kansı Fatma Hanım'ın ölümü Üzerine yazdığı, karısının ölümünden duyduğu acının yanı sıra ölüm, din, felsefe ile ilgili görüşlerini belirttiği manzum bir mersiyedir Makber sekizer mısralık 295 bentten oluşmuştur
Örnek metinde şair, karısının ölümünden duyduğu üzüntüyü anlatmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com