Çanakkale Savaşı Hakkında Kısa Bilgi |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale Savaşı Hakkında Kısa BilgiÇanakkale Cephesi Hakkında Kısa Bilgi çanakkale savaşı hakkında özet bilgi, çanakkale savaşı ile ilgili bilgiler Çanakkale Cephesi İtilaf devletleri tarafından açılmıştır Açılma nedenleri: 1-İstanbul ve boğazları ele geçirerek Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakmak Açıklama: Savaşın alanını daraltmak ve süresini kısaltmak 2-Rusya’ya askeri ve ekonomik yardım götürmek 3-Savaşı kısa zamanda sonuçlandırmak 4-Balkan uluslarını savaşın içine çekmek İtilafların Balkanları Savaşa Sokma Nedenleri: a-Osmanlı ile Almanya’nın kara bağlantısını kesmek b-Rusya ile karadan bağlantı kurmak c-Avusturya’yı Balkanlarda zor duruma düşürmek Açıklama: İtilaf Devletleri, bu cephede başarılı olunduğu takdirde, Balkan devletlerinin bu başarıdan cesaretlenerek Osmanlı ve Avusturya’dan pay almak için harekete geçebileceklerini tahmin ediyordu 5-Osmanlı ordularının Kafkas ve Kanal cephelerinden çekilmesini sağlamak 6-Balkanlarda yeni cephe açarak ittifak devletlerinin birbirine olan irtibatını zayıflatmak 7-İngiltere’nin Kanal Cephesindeki yükünü hafifletmek 8-İngiliz sömürge yollarının kontrolünü sağlamak 9-Osmanlı ile Almanya’nın bağlantılarını kesmek 10-Rus buğdayının Avrupa’ya naklini sağlamak İngiliz ve Fransız donanmalarının saldırısıyla 19 Şubat 1915’te denizde başlayan savaş 18 Mart 1915’de Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlanmış (Sed-dülbahir ve Kumkale başarısı); 25 Nisanda başlayan kara savaşları da ittifak devletlerinin mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır Açıklama: Bu başarılarda; askerlerine “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” diyen, XIX tümen komutanı Mustafa Kemal’in Anafartalar, Conkbayırı ve Arıburnu’nda kazandığı başarılar etkili olmuştur NOT: Nusret mayın gemisinin boğaza döşediği mayınlar da Osmanlı’nın başarılı olmasında etkili olmuştur Sonuçları: 1-I Dünya Savaşı uzadı 2-Rusya’ya yardım götürülemediğinden dolayı Rus-ya’da artan ekonomik kriz Bolşevik ihtilaline zemin hazırlandı 3-İngiltere ve Fransa itibar kaybetti ve büyük zarar gördü 4-İttifak devletleri safında Sırbistan ve Yunanistan’a karşı savaşa giren Bulgaristan Osmanlı ile Almanya arasında kara bağlantısı kurdu (Bulgaristan Rusya’nın başarılı olarak Balkanlar’a inmesini de istemiyordu) 5-Türk ulusunun kendine olan güveni arttı Bu güven milli mücadeleye taşındı 6-Yaklaşık yarım milyon insan hayatını kaybetti 7-Askerlerine “Ben size Taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”diyen 19Tümen komutanı Mustafa kemal Paşa bu cephede kazandığı başarılarla tanınmış, generalliğe terfi etmiş ve Milli Mücadelede önder olarak kabul edilmiştir 8-Osmanlı’nın saygınlığı arttı 9-İngiliz ve Fransız donanmalarının da malüb olabileceği görüldü 10-Sömürge altındaki milletler cesaretlenmiştirforumsinsinet 11-Yunanistan ve Romanya’nın savaşa girip girmeme konusundaki tereddütleri artmıştır 12-İngiltere ve Fransa’nın boğazlara saldırmasını çıkarlarına uygun bulmayan Rusya’nın; boğazlar kendisine terk edilmediği takdirde Almanya ile barışacağını ileri sürerek İngiltere ve Fransa’yı tehdit etmesi, ilk defa gizli antlaşmaları gündeme getirdi Cephenin Özellikleri: 1-Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlanan tek cephedir 2-İstanbul’u tehdit eden tek cephedir 3-Saldırının İstanbul’u tehdit etmesi Türk milletinin savunma azmini artırmıştır 4-Mustafa Kemal savaş esnasında albay; savaş sonrasında ise general olmuştur |
|