Doğal Ateş Düşürücü Besinler... |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğal Ateş Düşürücü Besinler...Dr Alan C Logan ‘ateş’in 21’inci yüzyılın salgın hastalığı olduğunu söylüyor Kronik ateşin hücreleri etkileyerek beyin sağlığını tehdit ettiğini belirten Logan ‘Beyin Diyeti’ kitabında şöyle diyor: “Ateş sadece 10 yıl öncesine kadar mafsal iltihabı ya da benzer hastalıklarla birlikte anılırdı Bu yargı kesinlikle değişti Bugünün bilim dünyasında ateş kalp hastalığı diyabet obezite ve evet nöropsikiyatrik rahatsızlıklarla bile dahil olmak üzere birçok rahatsızlıkla ilişkilendiriliyor 23 Şubat 2004 tarihli Time dergisinin kapağında konu edilen ateş böylelikle tarihte kendine ‘Gizli Katil’ ismiyle yer buldu Gerçekten de kronik ateş tüm vücutta ve özellikle beyinde hasara yol açıyor Dönüştürülmüş ve doymuş yağlara ek olarak hareketsiz koşullarıyla Batı beslenme tarzı ateş salgının en büyük destekçisi Gıdasal antioksidanların eksikliği donmuş yağ ve gıdasal şekerin aşırı tüketimi kronik ateşi ilerletiyor Buna karşılık kronik ateş değerli antioksidanları tüketiyor Omega 6 yağ asitlerini (mısır soya fasulyesi aspur ve ayçiçeği yağı) fazla tüketmenin de ateşe yol açtığı birçok araştırmada kanıtlandı Kronik ateş uzun vadede hassas beyin hücrelerinin direncini kırar ve sinir hücrelerinde meydana gelen esas yapısal hasarın sorumlusudur Kronik ateş Alzheimer hastalığında görülen bunamaya sebep olan plakaların ve nörofibril düğümlerinin üretimini arttırır Öte yandan birçok meyve sebze ve yemeklerde kullanılan otların güçlü ateş düşürücü özellikleri vardır Antioksidanların insanlarda ateş belirtilerini azalttığı kanıtlandı Unutmayın balık özellikle de yağlı deniz balığı (somon sardalye uskumru ançuez) vücudunuza girebilecek en güçlü ateş düşürücü gıdadır” KURUYEMİŞLER Kuruyemişlerdeki tek ve çok bağlı doymamış yağlar E vitamini ve kalp dostu sterol ateş düşürücü bileşimler barındırır Ayrıca güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir Haftada en az iki kez kuruyemiş yemenin koroner kalp hastalıklarından ölüm riskini önemli ölçüde azalttığı düşünülüyor Illionis Üniversitesi nörobilimcileri kuruyemişlerin kalp sağlığına ek olarak özellikle de bademin yaşa bağlı zihinsel performans düşüşünü önlediğini gösterdi YEŞİL ÇAY Yeşil çaydaki ‘keteçin’ adı verilen madde önemli bir ateş düşürücüdür Journal of Immunology 2004’te yeşil çayın ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu özelliğinin Multipl Skleroz (MS) hastalığının önlenmesi ve tedavisi açısından umut verici olduğunu yazdı Yeşil çaydaki kafein ve amino asitler duygular ve zihinsel odaklanma üzerinde ani ve olumlu bir etki yaratıyor MOR/KOYU KIRMIZI GIDALAR Yaban mersini vişne nar mor tatlı patates mor karnabahar siyah üzüm ve pancarı örnek verebiliriz Mor pigmentler ciddi ölçüde antioksidan koruması sağlar sinir hücreleri arasında iletişimi güçlendirir beyin duvarını korur beyne kan taşıyan damarları güçlendirir Ağrıyı dindirecek kadar önemli ölçüde ateş düşürücüdür YEŞİL GIDALAR Bir fast-food restoran zincirinin çirkin bir afişini görmek beni hayrete düşürmüştü: Bir çöreğin üzerinde yakın plan çekilmiş dev bir hamburger fotoğrafında ‘Yeşillik golf içindir’ yazıyordu Buna hiç katılmıyorum Her türden koyu yeşil sebzede ateşi düşürebilen değerli bir mineral bulunur Kıssadan hisse: Kalbiniz ve beyniniz için yeşilliklerinizi yiyin ZENCEFİL Zerdeçal gibi ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu özellikler taşır Hindistan ve Çin’de baş ağrıları mide ve bağırsak şikayetleri için kullanıldığı 2 bin 500 yıllık bir geçmişi var Zencefil özellikle sinir duvarlarındaki yağ bileşimlerini serbest radikal saldırılarına karşı korur Sinir hücrelerini koruyucusu olduğu ve ateşi düşürdüğü için bolca tüketilmelidir ZERDEÇAL Araştırmalar zerdeçalın beyin hücrelerini korumak ve duygu durumunu olumlu etkilemek gibi önemli özelliklerini ortaya çıkardı Bu kök bitkisinin içindeki aktif ‘curcumin’ maddesi son derece güçlü bir antioksidan ve ateş düşürücü özelliğe sahip Bilim zerdeçalın davranışlar üzerindeki etkisinin antidepresan ilaçlarla benzer olduğunu ortaya koydu Zerdeçal özellikle duygu durumunu düzenleyen serotonin ve dopamin gibi önemli nörotransmiterlerde arızayı önlüyor KAHVE Makul miktarda kafein alımının beyin üzerinde faydaları var Araştırmalar kahvenin özellikle hücrelerdeki yağ bileşimlerini oksitlenme stresine karşı korumakta etkili olduğunu ortaya koydu Günde 1-2 fincan kahve enerji zindelik özgüven sosyal girişkenlik iş motivasyonu ve dayanıklılığı artırır Günlük antioksidan ihtiyacını karşılamanın en keyifli yolu Japon kız tıp öğrencileri arasında yapılan araştırma düzenli kahve içenlerde depresyon görülme riskinin daha az olduğunu ortaya koydu Beyin dostu temel gıdalar: Açai meyvesi Yeşil çay Brokoli Kaba yonca Brüksel lahanası Kalitede zeytinyağı Elma sirkesi Kiraz Karalahana Elma püresi Acı biber tozu Ceviz Enginar Kişniş Fındık Kuşkonmaz Tarçın Yulaf ve tam tahıllar Avokado Karanfil Kahvaltılık tahıllar Fesleğen Kakao Portakal Fasulye çeşitleri Kızılcık Kekik Pancar Üzüm Maydanoz Dolmalık biber Patlıcan Şeftali Börülce Mürver Armut Karabiber İncir Erik Böğürtlen Fuji elma Erik kurusu Yaban mersini Zencefil Nar Karnabahar Tatlı patates Kuru üzüm Ahududu Karalahana Siyah üzüm Kırmızı yapraklı marul Kırmızı patates Ispanak Çilek Mandalina Zerdeçal |
|