Kavalalı Mehmet Ali Paşa Kimdir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Kimdir?Kavalalı Mehmet Ali Paşa Kimdir? Mısır'ın kalkınması için çeşitli ıslahatlar yaptı Avrupa'dan getirttiği hocalarla kendine güçlü bir ordu kurdu Vehhabi ayaklanmasını bastırdı Mora'da patlak veren isyanı bastırmakta güçlük çeken Osmanlı Devleti Mehmet Ali Paşa'dan yardım istedi Bu başarısına karşılık Mora ve Girit valilikleri söz verildi İsyan bastırıldı ama 1829'daki Edirne Antlaşması'yla Mora Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa Filistin'e yürüdü ve Akka Kalesi'ni ele geçirdi İstanbul Kavalalı'nın üstüne ordu gönderdiyse de Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı Mısır Kuvvetleri Halep II Mahmut İngiltere ve Fransa'dan yardım istedi Ne var ki Fransa'nın Mehmet Ali Paşa'yı desteklemesi İngiltere'nin de Osmanlı'nın içişlerine karışmak istememesi üzerine beklediği yardımı alamadı ve Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı Rusya ile Hünkar İskelesi Antlaşması yapıldı ve Rus donanması İstanbul'a demirledi Boğazların Rusya'nın eline geçmesinden endişe eden İngiltere ve Fransa'nın araya girmesiyle Kütahya Antlaşması (1833) imzalandı Antlaşmaya göre Mısır Suriye ve Girit valilikleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya Cidde ve Adana valilikleri de oğlu İbrahim Paşa 'ya verildi Antlaşmadan her iki tarafta hoşnut olmadı II Mahmut Mısır valisini ortadan kaldırmak ve kaybettiği toprakları geri almak istiyordu Osmanlı ordusu ile Mısır ordusu Nizip'te karşılaştı Osmanlı ordusu tekrar bozguna uğrayınca Rusya'nın soruna el atmasından ve Kavalalı'nın güçlenmesinden çekinen Avrupa Devletleri konuyu görüşmek için Londra'da konferans düzenledi Londra'da imzalanan antlaşmaya göre Suriye Girit ve Adana Osmanlı Devletine geri verildi Mısır ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve soyundan gelenlere bırakıldı Kavalalı Mehmet Ali Paşa baştan antlaşmayı kabul etmese bile üzerine gönderilen kuvvetlere karşı başarılı olamayınca antlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı 1845'te İstanbul'a gelip padişaha bağlılığını bildirdi 1849'de Kahire'de öldü |
|