Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1920, açılması2, nisan, tbmm’nin

Tbmm’Nin Açılması-2 (23 Nisan 1920)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tbmm’Nin Açılması-2 (23 Nisan 1920)

TBMM’nin Açılması-2 (23 Nisan 1920)

• Mustafa Kemal Milleti temsil edecek bir meclis oluşturmak için çalışmalara başlamış İstanbul‘daki milletvekillerinin de Anadolu’ya geçmesini sağlamıştır
  • Boş kalan milletvekillikleri seçimle dolduruldu
  • 23 Nisan 1920′de Meclis Ankara’da açıldı
  • Böylece Amasya Genelgesi’nde de belirtildiği gibi milletin geleceği ile ilgili kararları kendisinin alabileceği bir meclis açılmış oluyordu Mustafa Kemal meclis başkanı seçildi
  • Başlangıçta Kurucu Meclis adı verilmesine rağmen tepkiler*den çekinildiği için yeni kurulan bu meclise Olağanüstü Meclis adı verildi
NOT: KURUCU MECLİS: Yeni bir devlet kurmak amacıyla kuruluş için gerekli kararlan alan yeni anayasa yapan ve yeni devle*tin esaslarını belirleyen heyet temsilcilerinden oluşan bir meclistir
TBMM‘NİN ALDIĞI İLK KARARLAR
1 Hükümet kurmak zorunludur
2 Geçici devlet başkanı veya padişah vekili atama doğru değildir
3 Meclis başkanı aynı zamanda hükümetinde başkanıdır
4 Yasama yürütme yargı yetkileri meclise aittir
5 Padişah ve halifenin durumunu meclis belirleyecektir
6 Meclis yürütme yetkisini hükümet aracılığı ile kullanır
7 Türkiye devleti TBMM tarafından yönetilir ve hükümeti TBMM hükümeti adını alır
8 TBMM’nin üstünde herhangi bir güç yoktur
Kararların Yorumu
  • Yeni Türk devleti resmen kuruldu
  • Meclis geçici değil süreklidir
  • Milletin egemenliği kesin olarak gerçekleşti
  • Güçler birliği esası benimsendi
  • Meclis hükümeti sistemi kabul edildi
  • Mustafa Kemal hem meclis hem hükümet başkanı oldu
  • Meclisin tek amacı vatanı kurtarmaktır Bu yüzden mebuslar arasındaki fikir ayrılığı gün yüzüne çıkmamıştır
  • Meclis açılınca Temsil Heyeti’nin görevi sona erdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com