|
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, kullanılmasından, oluşan, sözcük, yanlış, öbeklerinin |
Sözcük Ve Sözcük Öbeklerinin Yanlış Kullanılmasından Oluşan Anlatım Bozuklukları |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sözcük Ve Sözcük Öbeklerinin Yanlış Kullanılmasından Oluşan Anlatım BozukluklarıSözcük ve Sözcük Öbeklerinin Yanlış Kullanılmasından Oluşan Anlatım Bozuklukları Bir cümle içinde sözcükler bulunması gereken yerde bulunmazsa anlam karışıklığı anlatım bozukluğu ortaya çıkar Cümlenin anlamında belirsizlik olur Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Ali'nin sınıf başkanlığı otuza karşı oniki oyla reddedildi Bu cümleye göre Ali'nin başkanlığı oniki oyla reddedilmiş oluyor Oysa anlatılmak istenen otuz oyla reddedildiğidir • Çırılçıplak gazetecilere yakalanan sanatçı ateş püskürdü "Çırılçıplak" olan "gazeteciler" mi yoksa "sanatçı" mı? Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın • Haberlerde tekrar tekrar yıkılan köprüleri izledim • Bütün gün bomboş evde oturdum • Su gibi içkiler içiliyor çılgınca eğleniyordu • Dersanesi öğrencileri ücretsiz üniversite sınavına hazırlıyor • Henüz bu dersin sağladığı yararlar öğrencilerimize tam olarak yansımış değil • İzinsiz inşaata girilmez |
|