Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başlayan, deyimler, ile

O İle Başlayan Deyimler

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

O İle Başlayan Deyimler

O İle Başlayan Deyimler

Ocağı kör kalmak: Soyunu sürdürecek çocuğu bulanmamak soyu tükenmiş olmak
Ocağına düşmek: Birine yardım etmesi için yalvarmak koruması için sığınmak"Ocağına düştüm ağam beni bu işten ancak sen kurtarırsın!"
Ocağına incir dikmek: Birinin evini barkını dağıtmak düzenini alt üst etmek yuvasını yıkıp toparlanamaz hâle getirmek"Bende senin ocağına incir dikmezsem dedi ama dediğine pişman oldu"
Ocağını söndürmek: Ailenin dağılmasına sebep olmak çoluk çocuğunu yok etmek"Ocağımı söndürdü katiller!"
Oğul balı: 1 Evlât evlâdın ana babaya yansıyan geliri 2 Oğul arılarının yaptığı bal
Oğul vermek: Oğul arılarının bir bölüğü kovandan ayrılıp başka bir kovana gitmek yeni bir oğul arısı topluluğu meydana getirmek
Okkalı kahve: Bol kahve ile yapılmış ve büyük fincana konmuş kahve"Bir okkalı kahve daha çek usta!"
Okka çekmek: Hacminden daha fazla ağır gelmek
Okkanın altına girmek: Haksız yere eziyet çekmek zarar ve ceza görmek"Uyanık ol da okkanın altına gireyim deme tamam mı?"
Ok yaydan çıkmak: Geri dönülemeyecek bir iş yapmak söz söylemek ya da bir harekette bulunmak"Ok yaydan çıktı bir kere çaresiz dövüşeceğiz"
Ola ki: Belki olur ya olabilir ki"Ola ki bir daha karşılaşırız"
Olan biten: Olup geçenler olanların hepsi meydana gelenler"Olan bitenden hiç haberim olmadı"
Oldu bittiye getirmek: Emrivaki yapmak geri dönülmesi güç ve imkânsız bir durum oluşturmak"Oldu bittiye getirerek tarlayı satın aldılar"
Oldum bittim (veya oldum olası): Başından beri öteden beri ilk zamandan beri kendimi bildiğimden beri"Oldum bittim kızarım bu adamlara"
Oldu olacak kırıldı nacak: "Olanlar oldu iş işten geçti olanlar geri dönülemeyecek bir durum aldı bunu kabul etmek gerek" anlamında kullanılır
Olmayacak duaya amin demek: Sonuç vermeyecek bir işle uğraşmak ya da buna destek vermek
Olur olmaz: 1 Meydana gelmesinden hemen sonra 2 Rast gele sıradan 3 Gerekli gereksiz yerli yersiz önemli önemsiz durumu gözetilmeden yapılan (iş) ya da söylenen (söz)
Oluruna bırakmak: Bir işin yapılabildiği olabildiği kadarıyla yetinmek müdahale etmeden bekleyip sonucuna ne olursa olsun razı olmak"Artık oluruna bıraktık işi"
Omuz omuza: 1 Birbirine destek vererek dayanışarak 2 Yan yana çok sıkışık"Omuz omuza vererek bu zorluğun altından kalkmamız mümkün"
Omuz silkmek: Aldırmamak önem vermemek benimsememek"Sana bunu alacağım dedim ama o omuz silkti"
On parmağında on kara: İnsanlara leke sürmeyi kara çalmayı iftira atmayı huy edinmiş (kimse)
On parmağında on marifet: Çok hünerli becerikli ustalığı çok elinden her iş gelir
Onuruna dokunmak: Onurunu haysiyetini incitmek"Dikkatli ol birinin onuruna dokunacak iş yapma"
Oralarda (oralı) olmamak: Anlamamış sezmemiş gibi davranmak"O sözler ona söyleniyordu ama hiç oralı olmadı"
Ortada kalmak: 1 Yersiz yurtsuz kalmak barınacak yer bulamamak 2 İki şey arasında kalmak 3 (Bir şeyi) kimse üzerine almamak"Belediye evlerini yıkınca çoluk çocuk öylece ortada kaldılar"
Ortadan kalkmak: 1 Görünmez bulunmaz olmak 2 Yok olmak"Sis ortadan kalktı"
Ortadan kaybolmak: Nereye gittiği bilinmemek sezdirmeden gitmek görünmez hâle gelmek"Ali ortadan kayboldu"
Orta hâlli: Ne zengin ne yoksul ne iyi ne kötü ne çirkin ne güzel"Onlar orta hâlli bir ailedirler"
Ortalığı birbirine katmak: Kargaşa çıkarmak herkesi birbirine düşürmek"Şimdi gelip ortalığı birbirine katacak diye korkuyorum"
Ortalık düzelmek: Tedirginlik kalmamak toplum içindeki karışıklık yok olmak"Çok şükür ortalık düzeldi"
Ortalık karışmak: Kargaşa çıkmak toplumda düzensizlik baş göstermek"Ortalık yine karıştı insanlar birbirine girdi"
Orta malı: 1 Herkesin yararlandığı (şey) 2 Her isteyenle ilişkide bulunan"Benim bisikletim orta malı mı ki herkes binmeye çalışıyor"
Ortaya dökmek: 1 Gizli olan ne varsa açıklamak 2 Çıkarıp göstermek"Bütün sırlarını ortaya dökmek için harekete geçti"
O tarakta bezi olmamak: Bir şeyle bir işle ilişiği bulunmamak o şeyle ilgilenmemek"O tarakta bezi olacağını hiç sanmam"
Ot yoldurmak: Çok güçlük çıkarmak zor bir iş gördürmek çok uğraştırmak
Oya koymak: Bir işin sonucunu belirlemek üzere oy verilmesini istemek oylama yoluyla bir topluluğun görüşünü almak"Bu görüşü oya koymayı teklif ediyorum kabul edenler el kaldırsınlar"
Oy birliği: Bir toplantıya katılan bir meseleyi konuşan kimselerin aynı düşüncede olup aynı yönde oy kullanmaları"Sınıf başkanını oy birliği ile seçtik"
Oyuna gelmek: Aldatılmak tuzağa düşürülmek"Onların oyununa gelmemeye çalış dikkatli ol"
Oyunbozanlık etmek: Mızıkçılık etmek birlikte yapılması gereken işten tek taraflı vazgeçmek"Oyunbozanlık etme de gel birlikte eğlenelim"
Oyun etmek: Aldatmak kurnazlıkla birini tuzağa düşürmek"Bana kötü bir oyun ettiler"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com