Ek Fiillerin Yazılması Nasıldır? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ek Fiillerin Yazılması Nasıldır?Ek Fiillerin Yazılması Nasıldır? Ek-fiil isimlerin yüklem olmasını sağlayan ektir a Ek-fiil (imek fiili) eklendiği kelimeye bitişik de yazılabilir ondan ayrı da… Ama genellikle bitiştirilir Ayrı yazıldığı zaman ünlü uyumlarına uyup uymadığına bakılmaz Bitişik yazılan ek-fiil “büyük ve küçük ünlü uyumu” kurallarına uyar 1 Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa başındaki “i” düşer: rahatsız idim›rahatsızdım çocuk ise›çocuksa Serkan imiş›Serkan’mış koşar iken›koşarken Suçlanan ben imişim›benmişim Biz imişiz›bizmişiz Meğer sen ne çalışkan imişsin›çalışkanmışsın Çalışkan imişsiniz›çalışkanmışsınız Adam yirmi yıldır evine hasret imiş›hasretmiş 2 Sesli harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa başındaki “i” düşer ve yerine “y” kaynaştırma harfi gelir: [1] Bir güzelin hayranı i-di-m›hayranıydım hayranı idik›hayranıydık Zeki idi›zekiydi Ali imiş›Ali’ymiş Hasta ise›hastaysa Nöbetçi iken›nöbetçiyken Merhametli imişler›merhametliymişler Merhametliler imiş›merhametlilermiş b Fiillere getirildiğinde onların birleşik zamanlı çekimlerini yapmayı sağlayan ek-fiil bitişik de ayrı da yazılabilir: çalışmış i-di-k›çalışmıştık okuyor i-se›okuyorsa okuyor i-miş-ler/okuyorlar imiş›okuyorlarmış |
|