Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir?Yazılı Edebiyat Özellikleri Nelerdir? Yazılı Türk Edebiyatı Özellikleri 1 Göktürk Abideleri Türk edebiyatının bilinen ilk yazılı belgeleridir Yazıtlardaki olgun anlatım özelliğinden önceden de var olup ele geçmeyen ürünlerin de olabileceği düşünülmektedir 2 Dönemin ürünlerinde hem dinsel hem de dindışı etkiler görülür 3 Bu yazıtlar kullanılan ilk Türk alfabesini günümüze ulaştırmıştır 4 Yazıtlar Türk dili ve edebiyat tarihinin dışında tarih sosyoloji etnografya için de değer taşır 5 Yazıtlarda hem halk diliyle ( Tonyukuk abidesi) hem de sanatlı bir söylev diliyle ( Bilge Kağan Abidesi ve Kültigin Abidesi) anlatım görülür 6 Yazılı edebiyat döneminde Göktürkçe Kuzey Lehçesi ve Uygurca (Güney Lehçesi) kullanılmıştır 7 Yazıtlarda ses tekrarına dayalı (aliterasyonlu) bir anlatım vardır (Söz sanatlarından yararlanılmıştır) 8 Orhun Abideleri‘nde ulusal birliğin önemi ulusal benliğin korunması gerektiği vurgulanmaktadır 9 Bazı atasözleri ve destanlarımız bu dönemde yazıya geçirilmiştir
|
|