Zarf Örnekleri |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zarf ÖrnekleriZarf Örnekleri Fiillerin fiilimsilerin sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön zaman durum miktar soru) etkileyen; onları belirten dereceleyen sözcüklere zarf denir Örnekler Bugün çok yürüdüm (fiilden önce) Buraya yarın gelecekler (fiilden önce) İki eski dost akşama kadar sohbet etti (fiilden önce) Yarın da bayağı çok yürüyeceğiz (zarftan önce fiilden önce) En güzel sen konuştun (zarftan önce fiilden önce) En doğru kararı vermeliyiz (sıfattan önce) Çok hararetli tartışmalar oldu (sıfattan önce) Dün hava daha soğuktu (adlaşmış sıfattan önce) Mevsimlerin en güzeli ilkbahardır (adlaşmış sıfattan önce) Dargın durarak bir şey kazanamazsın (fiilimsiden önce) 1 Durum Zarfları a Niteleme Zarfı Örnekleri Fiile "nasıl" sorusu sorularak bu zarflar bulunabilir Niteleme sıfatlarının çoğu niteleme zarfı olarak kullanılabilir Eğri oturalım doğru konuşalım Düşüncelerini ne güzel dile getirebiliyorsun! Çocukça hareket ediyorsun Böyle gelmiş böyle gider Söyleyeceksen böyle söyle Küçük kız güzelce süslendi (niteleme) Babasını sevinçle karşıladı (niteleme) Adam çekine çekine içeri girdi (niteleme) Kâğıtları paket paket gönderdi (niteleme) Yiğitseniz teker teker gelin (üleştirme niteleme) İsimler de niteleme zarfı olarak kullanılabilir: Gül kokuyordu teni O bu dünyada delikanlı yaşadı b Kesinlik Zarfı Örnekleri "elbet elbette asla mutlaka hiç mi hiç ne olursa olsun kuşkusuz hiç kuşkusuz" Elbet bir gün buluşacağız Seni asla unutmayacağım Hayvanları ve bitkileri hiç incitmem İyiliklerinizin karşılığını mutlaka göreceksiniz c Yineleme Zarfı Örnekleri İkide bir karşıma çıkıyor Konuyu bir daha anlatayım Bu akşam yine arayacağım d Olasılık Zarfı Örnekleri "bakarsın belki ola ki sanıyorum" Ola ki arayacağı tutar Sanıyorum aramaz e Yaklaşıklık Zarfı Örnekleri "aşağı yukarı şöyle böyle hemen hemen" İşim hemen hemen bitti (yaklaşıklık) f Üleştirme Zarfı Örnekleri Uçaklar ikişer ikişer geçiyordu üstümüzden Askerler teker teker nöbet yerlerine dağıldılar g Sınırlama Zarfı Örnekleri Dün ancak iki saat çalışabildim Bu kötü alışkanlıklardan artık uzak durmalısın |
|