Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
görüş, kavramları, nelerdir, olgu

Olgu Ve Görüş Kavramları Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Olgu Ve Görüş Kavramları Nelerdir?

Olgu ve Görüş Kavramları Nelerdir?

OLGU: Doğruluğu kişiden kişiye değişme*yen ve herkes tarafından kabul edilen varlığı de*neyler ve bilimsel verilerle kanıtlanabilen bilgilere denir
GÖRÜŞ: İnsanların kişisel fikirlerini yansı*tan ve doğruluğu kişiden kişiye değişen bilgilere denir

OLGU
GÖRÜŞ
1
Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi’dir
Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en güzel böl*gesidir
2
Bir futbol takımı sahada on bir kişi ile mücadele eder
Dünyanın en iyi futbol’ takımı İtalya’dadır
3
Türkiye’nin güney kıyıla*rında deniz suyu sıcaklı*ğı kuzeye göre daha fazladır
Türkiye’de tatil yapılabi*lecek en güzel kıyılar güneyde yer almaktadır
4
Uludağ’ın yükseltisi 2543 metredir
Dünyadaki en ilgi çekici kayak merkezi Ulu*dağ’dır
5
2006 Eurovision şarkı yarışmasında birinci olan ülke Finlandiya’dır
2006 Eurovision şarkı yarışması Türkiye’nin katıldığı en güzel orga*nizasyondur

OLGUDAN GENELLEMEYE

Olgu: Herkesin bildiği ve kabul ettiği şeylerdir Bir olgunun genelleştirilmesi için tümevarım ve tüm*dengelim kavramlarını bilmek gerekir
Tümevarım: Parçadan bütüne varmaktır Yani küçük olgu ve olaylardan asıl konuya öze ulaş*maktır Tümevarım yöntemini kullanmak doğru yoldan bilgiye ulaşmamızı daha da kolaylaştırır
Günümüzde özellikle okula yeni başlayanlar için tümevarım yöntemi kullanılmaktadır Bundaki amaç öğrenmeyi kolay ve sürekli hale getirmektir
Örnek:
Ülkemizde köyler ilçeleri ilçeler illeri iller böl*geleri bölgeler de Türkiye’yi meydana getirir İşte parçadan bütün oluştuğu açıkça anlaşıl*maktadır
Tümdengelim: Bütünden parçaya varmaktır Bir bütünü parçalara ayırarak incelediğinizde tüm*dengelim yöntemini kullanmış olursunuz
Örnek:
Dünyayı tanıtarak birçok ülkeden oluştuğunu ve bu ülkelerin ayrı özelliklere sahip olduğunu söyleyebilirsiniz Bu yaptığınız sistem tüm*dengelimdir
Genellemeler olgu ve kavramlardan bağımsız düşünülemez Olgular genellemelerin geliştirilme*si için temel verilerdir
Kavram: Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com