Kefir Nedir? Tarihçesi |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kefir Nedir? TarihçesiKefir Kafkasya da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür Son yıllarda Avrupa ve Amerikada yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etil***** ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir Kefirin anavatanı Kafkaslardır İlk kez Batı Asya da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar |
|