08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kefir Tanesi
Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidirKefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştirTanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir Avrupa ülkelerinde ve ABD de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır
|
|
|