Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boşaltılmasın, içi, kavramının, koçluğu, yaşam

Yaşam Koçluğu Kavramının İçi Boşaltılmasın

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yaşam Koçluğu Kavramının İçi Boşaltılmasın

Koçluk nedir sizce?
Koçluk, kontrol etmek ve yönetmek değildir Bir süreçtir Bu süreçte koç, birey ve kurum için doğru olabilecek seçenekleri sunan, yanlış olduğunu düşündüğü konularda fikir belirten, fakat son kararı kişiye bırakan bir kolaylaştırıcı, ayna tutucudur Kısaca koçluk, potansiyeli maksimize etmektir
Danışmanlıktan farkı nedir?
Koç ve kişinin birebir çalışması ve sadece ihtiyaç duyulan zamanlarda değil, uzun vadede sürekli olarak uygulanan bir program olmasıdır
Sizin yaptığınız yaşam koçluğunun farkı nedir?
Dünyada son 5 yılın en hızlı büyüyen sektörü diyebileceğimiz `Life Coaching-Yaşam Koçluğu' değişen yaşam tarzı içinde, hayatın zorunlu kıldığı ihtiyaçları karşılamaya çalışan bireylerin yaşamlarını kendi istek, yetenek ve ihtiyaçlarına odaklı hedefleri doğrultusunda en iyi şekilde yaşamalarına yönelik ışık tutmayı hedefleyen bir uzmanlık dalı Bir anlamda, kişinin iş ve özel hayatı arasındaki dengenin korunarak yaşamın daha mutlu, coşkulu, inançlı ve heyecanlı sürdürülmesi için kariyer planıdır
Yaşam koçluğu nasıl yapılıyor?
Doğru cevaplardan önce doğru sorular sorularak Ama cevapları koç değil, kişi bulur Geçmişten bugüne nasıl gelindiğinden daha çok, gelecekte kişinin nerede olmak istediğiyle ilgilenilir Koçlukta, terapistlerin günlük hayatın getirdiği problemler ve stres yaşayan insanların üzerinde uyguladıkları çözüm odaklı teknikler benzeri yaklaşımlar kullanılabiliyor Ancak yaşam danışmanlığı, insanların içini dökeceği, ağlama duvarı ya da psikolojik sorunlar için çözüm değildir
Yaşam koçluğunun ne gibi ilkeleri var?
Etik ve gizlilik ilkelerine bağlılık şart Danışan-danışman ilişkisi, karşılıklı güvene dayalı bir anlaşmadır
Kimler yaşam koçu olabilir?
Amerika'da bu konuda sertifika programları veren pek çok kuruluş var Katılımcılarla ilgili bir sınırlama getirilmiyor; ama doktorlar, avukatlar, kariyer yöneticileri, psikolog ve rehberlik uzmanları gibi konusunda uzman kişiler eğitimlere katılıyor
Siz nasıl bir eğitim aldınız?
Ben, tıp doktoruyum Aldığım pratik ve teorik eğitimlerde psikoloji, fizyoloji, anatomi, psikiyatri, nöropsikoloji de yer alıyor 1992'de doktorluğa paralel başlayan eğitimci ve danışmanlık kimliğim içinde de birlikte çalıştığım yönetici ve çalışanlara yönelik düzenlediğim eğitim ve danışmanlık içerikleri, gözlem ve tecrübeler; iş hayatındaki yönetici ve çalışan kimliğimle edindiğim 12 yıllık iş hayatı deneyimlerimin önemli katkısı oldu Ayrıca yurt içi ve dışında katıldığım iletişim, yönetim, liderlik, NLP, takım çalışması ve işletme programlarında da teorik bilgimi geliştirdim Bir koç için en önemlisi, yaşam ve iş tecrübesinin olmasıdır Benim yönetim ve iletişim danışmanı ve eğitimci kimliğim, 50'nin üzerinde kurum ve binlerce kişiyle yürüttüğüm eğitimlerin, burada paylaştığım sorunların çözüm üretmemde önemli katkısı olmuştur Konu insan olunca bir koçta doğruluk, dürüstlük, açık ifade yeteneği, empati ve kendine güven aranan başlıca özelliklerdir
Hızla yayılan bu kavram için düşünceniz ne?
Kavramın yayılması önemli, ama içinin boşaltılmaması, doğru kişilerin seçilmesi gerekiyor Yaşam koçluğunun gelecekte Türkiye'de çok önemli bir yerinin olacağını düşünüyorum Amerika'da 1990'lı yılların ikinci yarısından itibaren yaygın olarak uygulanan `yaşam koçluğu' 2000'li yılların, geleceğin kuşağının yaşam stilinde önemli yer bulacaktır Bu kavram, İngiltere'de de hızla yayılıyor Bill Clinton, Andre Agassi gibi birçok ünlü, yaşam koçlarından destek alıyor

Murat Toktamışoğlu – Tempo Dergisi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com