Güzel Çay Demlemenin Püf Noktaları |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güzel Çay Demlemenin Püf NoktalarıBitikler konusunda araştırma yapan Nusaybin Devlet Hastanesi’nde görevli Dâhiliye Uzmanı DrRıfat Bozalan, çayın kaynamış su ile hemen demlenmemesi gerektiğini ifade etti 95 derecede flavonların özeliklerini yitirebildiğine dikkat çeken Dr Bozalan, bu nedenle çayın 95 derece altındaki su ile demletilmesini ve demin asla kaynatılmaması gerektiğini söyledi Çayın, içinde bol miktarda flavon içeren yararlı bir bitki olduğunu aktaran Dr Bozalan, doğru demlenmiş çayın içindeki flavonu muhafaza ettiğini hatırlattı Flavonların atar damar ve toplardamar yüzeylerinin pürüzsüz kalmasını sağladığını dile getiren Uzman Dr Bozalan, “Yani bir anlamda damar tıkanmasını önler Flavonlar ayrıca böbrekte idrarın süzüldüğü tüpçüklerin sağlığının korunmasında ve kan kolesterolünün düşürülmesinde önemli role sahiptirler Flavonların çoğu pişirme ya da kaynatma sırasında (95 derece ve üzerinde) özeliklerini kaybederler Bu yüzden meyve ve sebzeler mümkün ise taze ve çiğ olarak tüketilmelidir Çay ise yeni kaynamış bir su ile değil de birkaç dakika bekletildikten sonra sıcaklığı derece 95 derecenin altına düşürülmüş sıcak su ile demlenmeli ve demletildikten sonra asla kaynatılmamalıdır” şeklinde konuştu |
|