Kışın Çikolata Tüketmekten Sakınmayın |
08-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kışın Çikolata Tüketmekten SakınmayınERCİYES Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Müdür Yardımcısı ProfDr Neriman İnanç, içerdiği bazı bileşikler nedeniyle çikolatanın kalp hastalıkları ve kanseri önleyici etkisinin bulunduğunu, özellikle bitter çikolatada bu etkinin daha fazla kendini hissettirdiğini, kış mevsiminde verdiği kalori nedeniyle de bol bol tüketilebileceğini söyledi ProfDr Neriman İnanç, kakao ağacının çekirdeklerinden üretilen kakao yağı, toz kakao veya kakao kitlesi ile şeker, süt veya süttozu, aroma vericiler ve katkı maddelerinin tekniğine uygun karıştırılmasıyla elde edilen çikolatanın kanser ile kalp hastalıklarını önlediğini belirtti Bitkisel besinlerde bulunan ve adına ‘Fenolik’ denilen bileşiklerin sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu kaydeden ProfDr İnanç, yeşil çay, kırmızı şarap, üzüm gibi besinlere göre çikolatada 4 kat daha fazla fenolik bileşik bulunduğunu söyledi ProfDr İnanç, “Çikolatada bulunan fenolik bileşiklerin ortak özellikleri güçlü antioksidan etkilerinin olması, kalp hastalıkları ile kanser oluşma riskini azaltmasıdır Kakaodaki bileşikler, kırmızı kan hücrelerine zarar veren serbest radikal oluşumunu engelliyor Bu da kırmızı kan hücrelerinin bozulmasını engelliyor Ayrıca, LDL adı verilen kötü kolesterolün zararlı hale gelmesini de önleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor Sade ve acı çikolatada, diğer çikolata türlerine göre daha fazla miktarda bulunan fenolik bileşikler pıhtı oluşumunu da engelleyerek özellikle kanser ve kalp hastalıklarını önlemede önemli görev üstleniyor” dedi ProfDrİnanç, sağlık açısından olumlu etkileri bulunan çikolatanın sanılanın aksine korkulacak bir besin maddesi olmadığını dile getirerek, iyi bir enerji kaynağı olan çikolatanın özellikle kış mevsiminde tüketilmesini önerdi |
|