Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açıklaması, anlatımı, basit, makine, makineler, olur

Basit Makineler Nedir, Basit Makineler Anlatımı, Açıklaması, Nasıl Olur, Basit Makine

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Basit Makineler Nedir, Basit Makineler Anlatımı, Açıklaması, Nasıl Olur, Basit Makine

Basit Makineler

İş yapma kolaylığı sağlayan aletlere basit makineler denir Basit makineler de iş veya enerjiden kesinlikle kazanç sağlanamaz Ancak kuvvet veya yoldan kazanç sağlanabilir Eğer kuvvetten kazanç sağlanıyorsa, yoldan kaybedilir; yoldan kazanç sağlanıyorsa, kuvvetten kaybedilir

Bir basit makinenin kuvvet kazancına mekanik avantaj denir ve yük/kuvvet oranı ile bulunur

Önemli basit makine türleri şöyle sıralanabilir;

1 Sabit makara: Sabit bir eksen etrafında dönebilen makaralardır

2 Hareketli makara: Dönme ekseni hareketli olan makaralardır

Makara ağırlıksız ise 2F=P
Makara ağırlığı G ise 2F=P+G olur
3 Dişli çark: Dönme hareketini iletebilen sistemlerdir

n1, n1: tur sayıları
R1, R2: yarıçaplar
N1, N2: diş sayıları olmak üzere;
n1 r1=n2 r2 N1 r1=N2 r2 bağıntıları yazılabilir

· Birbirine dokunan dişlilerin dönme yönleri zıttır
· Kuvvetten yada yoldan kazanç yoktur F=P
· Kuvvetin yönü değiştirilebilir
· Bir dişlinin diş sayısı N, dişlinin yarıçapı (r) ile doğru orantılıdır
· İkiden fazla dişliden oluşan bir sistemde aradaki dişliler son dişlinin tur sayısını etkilemez Sadece dönme yönünü etkiler

4 Kasnak: Dişli çarklarda olduğu gibi dönme hareketini iletirler

n1r1=n2r2

· Birbirine aynı iple(zincirle) bağlı düz kasnakların dönme yönleri aynı; ters bağlı kasnakların dönme yönleri ise zıttır
· İkiden fazla kasnak bulunan sistemlerde aradaki kasnakların son kasnağın tur sayısına etkisi yoktur Ancak dönme yönüne etkisi vardır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com