Bilecik Yöresel Yemekler |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilecik Yöresel YemeklerBilecik Yöresel Yemekler Bilecik ili geleneksel beslenme yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır İl’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir Pide, bükme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir Ayrıca yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir tür ekmek de yapılmaktadır Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlarBilecik’te, kentsel beslenme biçimleri giderek etki alanını genişletmektedirAncak,gelenek sel beslenme düzeni ve özgün yemekler,ağırlığını korumaktadırBüzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası Kullanılan malzemeler: 15 su bardağı yeşil küçük mercimek 15 su bardağı makarna(ev yapımı) 5-6 bardak et suyu 1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu Bir miktar karabiber,kimyon,tuz Bol miktarda nane 2 baş soğan 2 diş sarımsak 1 çorba kaşığı salça Bir miktar sıvı yağ 50 gr Tereyağ Hazırlanışı: 1 kaşık sıvı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır Mercimekler pişince makarna eklenir ve 1-2 taşım daha kaynatılır Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır Arzu edildiği kadarı çorbaya eklenir Sıcak servis yapılır Bıldırcın Kebabı Kullanılan malzemeler 5 Adet Bıldırcın 50 Gr Tereyağ 20 adet patates 1 adet domates 1 baş küçük soğan 1 diş sarımsak 1 adet yeşil biber Karabiber ve tuz Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir Güzelce yıkanır, süzülür Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir 25 dakika sonra pişmiştir Tencereden çıkartılarak mini fırın tepsisine alınır Halka halinde kızartılan patates, yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir Sıcak servis yapılır Nohutlu Mantı Kullanılan Malzemeler 1kg un 1 adet yumurta 0, 5 kg nohut 0,5 kg yoğurt 2 bardak su 150 gr Tereyağı tavuksuyu 0,5 çay bardağı sıvıyağ 1 yemek kaşığı salça 1 demet maydanoz 1 baş sarımsak karabiber, tozbiber, tuz Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Açılan yufkalar 4-5 cm kare biçiminde kesilir Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır |
|