Hanima Nasil Davranmali ? |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hanima Nasil Davranmali ?Hanima Nasil Davranmali ? İslâm âlimlerinden, “Hasen Fehmî Efendi”, Âile seâdeti bâbında şöyle derdi: "Güzel huylu" olmalı bir erkek hanımına Şefkat ve muhabbetle davranmalı hep ona Ev içinde, dâimâ "Güler yüzlü" olmalı Ona karşı yumuşak ve nâzik davranmalı Önce selâm vermeli, girince eve erkek Hatırını sormalı, hem (Nasılsın?) diyerek Neş'esiz, üzüntülü görürse onu eğer, Tesellî eylemeli söyleyip güzel şeyler Onu "Çok sevdiğini" bildirmeli kendine İştirak etmelidir sevincine, derdine Ağır ve zor işleri, meselâ çarşı pazar, İşlerini, hanıma yaptırmamalı zinhâr Kolaylık göstermeli ona ev işlerinde Ve yardım etmelidir, çocuk terbiyesinde Yemede, giyinmede, imkânı varsa şâyet, İyisini almaya etmeli sa'y-ü gayret Onu, hiç bir sûrette aslâ dövmemelidir Dövmek değil, "Sert" bile, hiç söylememelidir Resûlullah buyurdu: (Eşini dövse bir zât, Bilsin ki, dâvâcısı mahşerde benim bizzât) Onun huysuzluğuna sabırlı olmalıdır Bir günden daha fazla dargın durmamalıdır Ahlâkında, huyunda değişiklik görünce, Kabâhati, kendinde aramalı ilk önce Görmezlikten gelmeli, bâzı kusûrlarını Gizlemeli herkesten, ayıp ve sırlarını Ona, yanında iken ve yanında olmadan, "Hayır duâ" etmeli, kaçmalı "Bedduâ"dan Çünkü o, gece gündüz beyi için çalışır Ve onun en vefâlı "Hayat arkadaşı"dır Onun, kat'î sûrette kırmamalı kalbini Zîrâ o, beyi için adamıştır kendini Bâzı erkek vardır ki, nâziktir ona buna Lâkin "Arslan” kesilir evinde hanımına Önemsiz bir şeyleri bahâne eyliyerek, İncitir hanımını, hakâretler ederek Şunu bilmelidir ki, "Kalp kırma"nın günâhı, Sanki yıkmak gibidir, kazmayla Beytullah'ı Hattâ en büyük günah, "Küfür"den sonra gelen, Mü'mini incitmektir, şu veyâ bu sebepten "Îmân"dan sonra ise, en kıymetli ibâdet, Bir mü'minin kalbini sevindirmektir elbet Yine bilmelidir ki, hanım "Esir" değildir Rabbin bir emâneti, bir "Cennet nîmeti"dir Bu yüzden, hanımını üzmemeli bir erkek Ve ona güvenmeli, çok muhabbet ederek Öyle olmalıdır ki hanımıyla gerçekten, Bilsin ki: "Beyim beni, çok seviyor herkesten" |
|