Gavs Makamı |
08-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gavs MakamıGavs Makamı Bu makam çok karıştırılmakla beraber ortak manası imdada yetişen, yardım eden anlamlarını içermektedir Gavs makamı aslıyla üç kısımdır 1) Tasavvuf Gavsları : Tarikatlerde, Bulunduğu türden başka varlıkları da irşad hakkını kazanmış olan şeyhlere verilen ortak isimdir Kerametleri genelde yardım üzredir, en büyük örnek olarakda karşımıza Akşemseddin ve Kara Şems çıkmaktadır Tasavvuf gavsları vefat etse dahil yer yüzünde himmetleri tezahür etmektedir, bir çoğu eski gavs üveysler yetiştirebilmektedir En önemli alametleri ise Yanına gidenlerin Allahı anmaları, onun yanında günaha düşmemeleri, sırf Allah rızası için gidenlerin cezbe hallerine düşmeleri, Gavsın üstüne yağmur damlalarının düşmemesidir (Rahmani yağmur hariç tutulmuştur) Gavslık makamı tasavvuf kollarında her 12 tarikat için farklıdır Aynı anda hem kadiri hem nakşi hem mevlevi hem şazeli gavsları bulunabilir Zamanımızın en bilinen Gavsları öncelikle Seyyid Abdül Hakim El Hüseyni - Prf Dr Mahmud Esad Coşan - Seyyid Abdül Baki'dir (Diğer tasavvuf kollarını bilmiyorum bilen varsa lütfen yazsın) hepsi de görevlerini bir önce ki gavs ölünce devralmıştır Tasavvuf gavsları rütbeleşme konusundan hesaplarını (Önce Allaha) Tasavvuf Kutublarına verir Bilinen Kutub ise Mehmed Zahid Kotku'dur 2) Kainat Gavsları : Kim oldukları asla bilinemez, keramet halleri hafidir, genellikle tasavvuf erbabından olmazlar, görevleri yine himmet, yardım gibi görevlerdir Gavsların genel bilgiye göre bu makamı aldıktan sonra 30 sene kadar ömürleri vardır Zamanın Kutbuna bağlıdırlar 3) Gavsı Azamlar : Tplamda sadece üç kişidirler, Abdülkadiri geylani - İsmail fakirullah - Seyyid Ahmed-i bedevi |
|