Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
caizmidir, keşke

&Quot;Keşke&Quot; Demek Caizmidir?

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

&Quot;Keşke&Quot; Demek Caizmidir?

'Keşke' sözünü kullanmanız kullandığınız niyete, anlama göre caizlik durumu kazanır

Şöyle ki;
Bu çeşit ifadelerin çoğu, İslâm nazarında, kaderi tenkit anlamı taşıyan ve hoş olmayan sözlerdir İnsan hayatında doğru seçimlerin getirdiği hayır ve bereketin yanında yanlış tercihlerin getirmiş olacağı hatalar vardır işte bu hatalardan dolayı geçmişe ait yakınma niyetiyle yapılan tenkitler yani 'keşke' gibi sözler kaderi tenkit manası taşır Bundan dolayıdır ki, Peygamber Efendimiz (s) bir hadis-i şeriflerinde “Eğer başına bir iş gelirse, ‘Keşke şöyle yapsaydım; o zaman şöyle olurdu’ deme’ın takdiri böyleymiş; O dilediğini yaptı’ de Zira, ‘Keşke şöyle yapsaydım’ sözü, şeytanın vesvesesine yol açar” buyurmaktadır (Müslim, “Kader,” 34) Bu sözler irademizin hakkını veremeyişten, kadere ve takdir-i ilahiye'ye itimadın eksikliğinden kaynaklanmaktadır

Diğer bir hususuyla 'keşke' sözünü günahlarımıza pişmanlık manasında telaffuz edersek bu anlamda kullandığımız bir 'keşke' sözü caizdir Bu anlamda kullanılan bir keşke sözü 'ın Rahmetini celbedeceği gibi insandan muhasebe ve murakabe hissiyatlarını arttırması açısından da önemlidir Nitekim Rasulü (s)'nün 'keşke'nin bu yönüyle ilgili şöyle bir temennisi olmuştur :
“Muhammed ’in nefsi yed-i kudretinde olan ’a yemin ederim ki, ne kadar isterdim; keşke, yolunda savaşsam ve öldürülsem Sonra bana bir kere daha can nimeti bahşedilse ve yine cihadın hakkını versem, yine O’nun uğruna öldürülsem Sonra yine savaşsam ve öldürülsem” (Müslim, “İmare,” 103)
İşte Efendimiz (s)'in bu sözleri de bir temenni ifadesidir Fakat, kaderi tenkit, haddi aşmak yahut 'ın takdirine karışmak değil, yolunda bulunmanın ve O’nun uğrunda şehadet şerbetini içmenin güzelliğinin beyanıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com