|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
siz ona atatürk dersiniz biz ise onu ataşark diye anarız |
![]() |
&Quot;Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz İse O'nu Ataşark Diye Anarız&Quot; |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz İse O'nu Ataşark Diye Anarız&Quot;"Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz ise O'nu Ataşark diye Anarız" Uluslararası Kadınlar Birliği’nin 1935’deki İstanbul Kongresi’ne katılan Mısır delegesi Sitti Şaravi, Atatürk için yukarıdaki sözleri söylüyordu ![]() “Mısır Delegesi Sitti Şaravi” ![]() 1926 yılında Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle gerçekleşen hukuk devrimi, Cumhuriyetin büyük toplumsal sonuçlar yaratan devrimlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() 1934 yılında kadınların milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını kazanmaları da, 1926 Medeni Kanunu ile kadınların kazandığı yeni statünün ve hakların, kadınların eşitlik ve özgürlük alanlarının daha da genişlemesine yol açmasının bir sonucudur ![]() 1934 yılında kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmalarının, uluslararası ölçüde de büyük yankıları olmuştur ![]() ![]() ![]() 30’dan Fazla Ülkeden Kadın Uluslararası Kadın Birliği’nin 12 ![]() ![]() ![]() “Uluslararası Kadın Birliği’nin 12 ![]() Yıldız Sarayı’ndaki İlk Oturumu” ![]() Kongre Atatürk’e teşekkür mesajı göndermiş, Atatürk tarafından da kongreye kutlama mesajı gönderilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Kongreye katılacak Türkiye delegasyonu ise şu isimlerden oluşuyordu: Latife Bekir, Lamia Refik, Seniha Rauf, Efzayiş Suad, Nermin Muvaffak, Necile Tevfik, Dr ![]() ![]() Kongre süresince gazeteciler yabancı delegasyonla çok sayıda söyleşi yapmış, ayrıca bazı delegeler de gazetelere demeç vermiştir ![]() Uluslararası Kadın Birliği’nin 12 ![]() Neler Söylediler? Uluslararası Kadın Birliği’nin ikinci başkan vekili Manüs: “Bu seneki kongrenin İstanbul’da toplanışına çok sevindik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avustralya murahhası (delegesi) Oliver: “Bu sefer kongrenin Türkiye’de toplanacağını duyunca büyük bir sevinçle uzak yurdumdan yola çıkarak terakki ve inkişaflarının akisleri memleketimize kadar gelen yeni Türkiye’ye geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avustralya delegesi Rischbieth: “İstanbul kongresine iştirak etmek için 28 bin km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uluslararası Kadın Birliği merkez bürosunun umumi kâtibiKatherine Bompas: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz İse O'nu Ataşark Diye Anarız&Quot;Akropollis: “Hanım Atina’da çıkan Akropolis gazetesinin yayımladığı “Hanım” başlıklı makalede ise şunlar söyleniyordu: “Kim umardı? 15 sene evvel kime söylesen bütün kalbiyle gülmekten katılmazdı? Türk kadını, harem hayatının mahpus, esrarengiz, yanına yaklaşılmaz hanımı, bugün dünyanın feministlik tacını tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz Parlamento üyesi Lady Astor: “Biz dünyanın her tarafındaki kadınla ve kadınlık hareketiyle alâkadarız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Büyük adam Atatürk, kadının memlekete yapacağı iyiliği çabuk anlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sitti Şaravi Taksim Atatürk Anıtı’nın Önünde Konuşma Yaparken” Ataşark Mısır delegasyonunun başkanı Sitti Şaravi: “Ankara’ya ilk defa gittim ![]() ![]() ![]() Reisicumhur Atatürk bizi kabul etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kongrenin açılışında kongre başkanı Ashby’nin teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Atatürk’e şu telgrafın çekilmesine karar verilmiştir: “Ankara’da Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’e; Uluslararası 12 ![]() ![]() Kongrenin altıncı gününde ise Atatürk’ten kongreye mesaj gelmiştir ![]() ![]() ‘Bana karşı sarf ettiğiniz nazikâne sözlere samimiyetle teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Osman BAHADIR/azizm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz İse O'nu Ataşark Diye Anarız&Quot;Baska ülkenin kadinlari, Atatürk'ün kadin haklarina öncülük etmesini takdir ederken, bugün bizim ülkemizde hala "ben Atatürk'ü sevmiyorum, Humeyni'yi seviyorum" diyen kadinlarin olmasi ne kadar utanc verici ve acinasi bir durum ![]() Ne mutlu ki bize, gecmiste dünyadaki bircok ülke tarafindan takdir edilmis ve örnek alinmis bir liderimiz olmus ![]() O'nun zamaninda bize duyulan sayginligi özlüyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Siz O'na Atatürk Dersiniz, Biz İse O'nu Ataşark Diye Anarız&Quot;Farklı farklı yurtlardan gelmiş, her çeşit kültürde yetişmiş kadınların ağızlarından çıkanları okudum ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'le gurur duymamak elde mi! Hiçbir değer verilmeyen kadını bu kadar elüstünde tutan insanla nasıl gurur duyulmaz ![]() Ama gel gör ki bir zamanların özenli bakışlarının üzerinde olduğu Türk kadınları şimdilerde gerici ve yobaz kişiliğine bürünmüş ![]() ![]() Çok basit aslında ![]() ![]() Bizim Atatürk'ümüzü o kadar benimseyen ve Ataşark olarak kabul eden insanlar varken, kendimizden utanmamız ve kendi Atamıza sahip çıkmamamız çok acı ![]() Teşekkürler Lale ![]() |
![]() |
![]() |
|