Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çalışmaları, imla, noktalama

İmla Ve Noktalama Çalışmaları

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İmla Ve Noktalama Çalışmaları

İmla ve Noktalama Çalışmaları
?la ve Noktalama Çalışmaları[/url]
Virgülün kullanıldığı yerler

• Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime grupları arasına konur:

Sessiz dereler, solgun ağaçlar, sarı güller
    Dillenmiş ağızlarda tuttuk dilli gönüller
    Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan, ve biraz da korkudan sonra bu sıcak, aydınlık ve sevimli odanın havasında erir gibi oldumSıralı cümlelerin arasına konur:

Gittim, gördüm, yendimUzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur:

Bina, bahçe zemininden beş altı metre kadar yüksekte kâmilen mermer döşeli geniş bir teras üzerine sekiz köşeli olarak yapılmıştır Burhan Felek, Tac Mahal Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur:

Otobüsün mütemadiyen taşla, toprakla boğuşmasına mukabil otoray, cilâlı çelik raylar üstünde yağ gibi kayıyor Reşat Nuri GÜNTEKİN, Otoray Yolculuğu Cümle içinde arasöz ve ara cümleleri ayırmak için konur:

Örnek olsun diye, örnek istemez ya, söylüyorum
    Şimdi efendiler, müsaade buyurursanız, size bir sual sorayım M Kemal ATATÜRKMânâya güç katmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur: Akşam, yine akşam, yine akşam,

Göllerde bu dem bir kamış olsam! Ahmet HAŞİM
    Dikkat: İkilemelerin arasına virgül konmaz: koşa koşa , düşe kalkaTırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur:

Atatürk, benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır, diyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşayacağını vurgulamıştırKendisinden sonra cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren; yoo, evet, yok, hayır, peki, pekâla, tamam, olur, hayhay, baş üstüne, elbette gibi kelimelerden sonra konur:

Hay hay, siz de buyrun
    Evet, kırk seneden beri Türkçe merhale merhale Türkçeleşiyor Yahya Kemal BEYATLIBir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve mânâ bakımından bağlantısı olmadığını göstermek için kullanılır:

Hasta, adama boş gözlerle bakıyordu
    Bu gece, eğlenceleri içlerine sinmedi Reşat Nuri GÜNTEKİNHitap için kullanılan kelimelerden sonra konur:

Sevgili oğlum, Sayın Bakan, Değerli kardeşim,Yazışmalarda, başvurulan makamın adından sonra konur:

Türk Dil Kurumu Başkanlığına, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne,
  • Yazışmalarda, yer adlarını tarihlerden ayırmak için konur: Adapazarı, 16 Ağustos
  • Sayıların yazılışında, kesirleri ayırmak için konur: 40,06 (Kırk tam yüzde altı)Bibliyografik künyelerde yazar, eser, basım evi, vb maddelerden sonra konur:

Ergin, Muharrem; Türk Dil Bilgisi, İstanbul 1972
    Özkan, Mustafa; Tarih İçinde Türk Dili, İstanbul 1999

Dikkat: Metin içinde "ve, veya, yahut" bağlaçlarından önce de sonra da virgül konmaz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com