Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mustafa, paşa, reşit

Mustafa Reşit Paşa

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mustafa Reşit Paşa

Ünlü türk devlet adamı 1800'de İstanbul'da doğdu Babasından ders alarak medreseye başladı Enistesi Seyid Ali Paşa'nın yanında büyüdü ve mühürdar olarak Mora seferine çıktı 1828-1829 yıllarındaki OSmanlı-Rus savaşında katiplik yaptı Savaşlar sırasında yazdığı telhisleriyle Sultan II Mahmud'un ilgisini çekmiş bunun üzerine Amedi odası halifeliğine tayin edilmişdi Edirne Barışında katip olarak görev aldı

1834'de ortaelçi olarak Paris'e gönderildi Cezayiri Garp eyaletinin Osmanlılara geri verilmesi ile görevlendirilen Mustafa Reşit Paşa Cezayir sorununu çözemedi 1835'de İstanbul'a döndü ve aynı ay içerisinde Paris'e Büyükelçi olarak gönderildi Fransızca öğrendi

Londra'da İngilizlerle iyi ilişkiler kurarak hariciye nazırlığına atandı İngilizlerle bir ticaret antlaşması imzalayarak Osmanlı İmparatorluğu'nun İngiltere'nin açık pazarı olmasını sağladı (16 Ağustos 1838)

Islahat Hareketleri için girişimlerde bulunarak bu konuda II Mahmud'u ikna etti Rüşvet ve angaryanın yasak edildiği bir teklifte bulundu Bunun üzerine Londra Büyükelçiliğine tayin edildi Bu sırada II Mahmud ölmüş, yerine I Abdülmecid geçmişti İmparatorluğun buhranlı bir dönem geçirmesi Mustafa Reşid Paşa'nın Padişahı ıslahat hareketlerinin gerekliliği konusunda ikna etmesine neden oldu 3 Kasım 1839'da Gülhane Hattı Hümayunu ilan edildi

Bu sıralarda 15 Temmuz 1840'da Londra Antlaşması'nın imzalanmasıyla Mısır meselesi Osmanlıların lehine döndü Ertesi gün Paris büyükelçiliğine atandı 28 Eylül 1846'da Sadrazam oldu Bu sırada Yunanistan ile sorunlar çözümlendi Esir ticaretini yasakladı 28 Şubat 1856'da Islahat fermanının aksak olan yönlerini eleştirdiği bir lahiya yayınladı

Altıncı kez sadrazam oldu (22 Ekim 1857) ve bir yıl sonra öldü

osmanlı700

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com