Osman Gazi.. |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osman Gazi..OSMAN GAZİ Kayı aşiretinin Beyi Ertuğrul Gazi vefat edince (1281) ,oğlu Osman Gazi yerine geçtiHenüz 23 yaşındaydıFakat Kayı Han aşiretinin ileri gelenleri toplanıp ekseriyetle karar vermişlerdi “Beyimiz Osman Gazi olsun!” Osman Gazi 1258 yılınla Söğüt’te Dünyaya geldiSağlam bir Aîle terbiyesi aldıZamanın önde gelen din büyüklerinin sohbetlerinde bulunup faydalandı Samsa çavuş,Akca Koca,Saltuk Alp, Aykut Alp,Turgut Alp gibi namlı yiğitlerden savaş sanatının inceliklerini öğrendi Önce,aşiretin ileri gelenlerinden Ömer bey in kızı Mâl Hatunla evlendi ondan Orhan Gazi dünyaya geldiSonra Ahi şeyhlerinden Edebâli nin kızı Bâlâ Hatunu görüp sevdi Şeyh Edebâli den kızını istediFakat şeyh,”kızımı kendim gibi bir din Alimine vereceğini” diyerek Osman Gazinin isteğini geri çevirdi Osman bey in Edebâli ye karşı sonsuz bir hürmeti vardısık,sık Edebâli nin Eskişehir yakınlarında ki Sultan önüne veya İtburnu mevkiinde bulunan dergahına gider,misafir kalırdı Yine böyle bir gündüŞeyhlerle,Dervişlerle sohbet edilmiş;gece yarısına yakın bir vakitte,Osman Bey,yatacağı odaya götürülmüştüDuvardaki rafta bulunan kur’an-ı kerimi gördüEl bağlayıp boyun bükerek,sabaha kadar hürmet duruşunda kaldıŞeyh Edebâli sabah namazına kaldırmak için Osman Beyin odasına gittiYatağın bozulmamış olduğunu; Osman Beyin ise elleri önünde kavuşmuş,boynunu bükmüş,ayakta durduğunu gördüNiçin yatmadığını sorduOsman Bey duvardaki rafta duran Kur’an-ı Kerimi göstererek, “Allah Kelam ı karşısında ayaklarımı uzatıp yatamazdım” dedi Bu durum Şeyh Edebâli ye çok etti OSMAN GAZİNİN RÜYASI Derken bir başka gece,Osman Bey Şeyh e misafir iken bir rüya gördüsabah olur olmaz Şeyh Edebâli ye koşup rüyasını açıklamasını istedi “Şeyhim, rüyama girdinizGöğsünüzden bir ay çıktıYükseldi,yükseldi;sonra benim koynuma girdiGöbeğimden bir ağaç büyümeye başladıBüyüdü,yeşillendi Dal budak saldıDallarının gölgesi bütün dünyayı tuttuRüyam ne manaya gelir?” Şeyh bir hayli düşündükten sonra, “Müjdeler sana! Diye konuştu “rüyan gerçekleşecek ve sen büyük bir devletin temellerini atacaksınBu rüyada kızımı sana vermeme bir işaret var” Bâlâ Hatunu Osman Bey e nikahladı Osman Gazi hiç boş durmuyor,Civardaki Bizans kalelerine akınlar yapıyorduAna yurtlarını kaybetmenin acısıyla ,Kayılar,canlarını dişlerine takmış savaşıyor,yeni vatan edinmek için geceli gündüzlü çalışıyorlardı FETİHDEN FETİHE Durup dinlenmeden fetihlere devam eden Osman Bey,Yondhisar,Yenişehir,Koyun hisar gibi Bizans kaleleriyle Marmara denizi adalarından bazılarını aldı (1308)1314 yılında Bursa kuşatması başladı Fakat Bursa nın fethini göremeden vefat etti (1326)Fethi oğlu Orhan Gazi tamamladı Osman Gazi ölüm döşeğinde iken oğlU Orhan Gaziyi yanına çağırdı ve ona şu vasiyeti yaptı: “oğul Orhan,Bursa’yı aç (fethet) gülzâr eyleBeni Bursa’daki gümüşlü kümbetin altına gömDin yolunda gazaya (savaşa) devam etDostlarını ve komutanlarını gözet Bilginleri kayırHerkese hakkını verAdalet yolundan ayrılma Benim soyumdan her kim ki doğru yoldan, adaletten geri kalırsa meşher gününde Peygamberimizin şefaatinden geri kalsınEy oğlum bu devleti,bu ümmeti san,senide Hudâ’ya (Allah’a ) emanet ediyorum” KİŞİLİĞİ Osman Bey ,düşmanlarına bile iyi muamele eder,adalet yolundan hiç ayrılmazdıBu yüzden düşmanları dahi onu sever sayardıDevletten hiç maaşa almadıSadece kendisine ait sürülerin geliriyle yaşadıKonaklarda değil halkın,herkesin oturduğu evlerde oturduFakirler için günün her saati evinde yemek pişerdi Vefat ettiği zaman,ondan geriye üç koyun sürüsü,bir sarık bezi,birkaç at,bir at zırhı,tuzluk,kaşıklık,bir çift çizme,birkaç sancak,ok,yay ve iki uçlu bir kılıç kaldı Türbesi Bursa’nın tophane semtindedir1854 depreminde yıkıldığından ,1868’de Sultan Abdülaziz bugünkü türbeyi yaptırmıştır Çoban,Pazarlu,Orhan,Hamid,Alâüddin,Savcı ve Melik isimli oğullarıyla bir de Fatma Hatun isimli bir kızı vardı Rabbim şefaatine cümlemizi nâil eylesin… |
|