Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuk, eğitiminde, hoşgörü

Çocuk Eğitiminde Hoşgörü

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çocuk Eğitiminde Hoşgörü

ÇOCUK EĞİTİMİNDE HOŞGÖRÜ
ProfDrKemal Çakmaklı
( Sosyal Hizmet Uzmanı )

Tolerans; Hoşgörüdür Çocuk yapacaktır, ben de çocukken yaptım, kıyamet kopmadı ya diyebilmektir Ufak tefek olay*ları gözde büyütmemektir Bir bardak kırılmış, çocuk su dökmüş, elbisesini kirletmiş, istenmediği halde evde biraz karışıklığa yol açmış vs hemen büyük olaylar yaratılmamalıdırr Adı üzerinde o çocuktur

Çocuk demek küçük, yetiş*mekte olan erginlik ve olgunluğa kavuşmamış demektir Ni*tekim bir yetişkine "çocuk musun" denilse hakaret sayılabi*lir Sebep budur Öyle ise çocuğun henüz çocuk olduğu her zaman bilinmelidir ve tolerans kaidesi yeterince değerlendi*rilmelidir

Çocuk yaptığı her davranışıyla iç dünyasında evre*ni inşa etmektedir İnsan hata yaparak aradığı doğruyu bu*lur Hata yapmadan iyiye güzele, mükemmele gitmek müm*kün değildir Hata yapıla yapıla yapmama öğrenilir Hata da eğitimde insanın yücelmesinde etkili bir araçtır Ancak bu hataların ölüm, yaralanma, yangın çıkarma yahut benzerleri gibi vahim olaylar olmamasına şüphesiz çok çok dikkat edil*melidir

Öğrene*bilmenin en iyi yollarından birisi de o şeyin hata olduğunu insanın bizzat görerek kavramasıdır Atalarımız " bir musibet bin nasihattan iyidir" demiştir Doğrudur Yani bir kötü olay bin kez nasihat vermekten daha yararlıdır denilmektedir Yeterki bu hatalar bir bardak kırmak gibi ufak olsun Bu ne*denlerle aile anlayıp dinlemeden, kendini frenlemeden der*hal çocuğa en küçük sayılabilecek hatasında bile büyük reak*siyonlar vermemelidir Anne babanın çocuğuyla konuşmalan tutarlı olmalıdır

"Boğaz kırk boğumdur otuzdokuzunu yut birisini söyle" atasözümüz ne kadar anlamlıdır Tabii suç olan yerde ceza da vardır olmalıdır Ama küçük kusurlar kü*çük ihmaller hoşgörü sınırında kalabilmelidir Zaten büyük*ler için de öyledir Büyüklerin her ufak tefek hatası da yüzle*rine vurulup durulsa herhalde hayat yaşanmaz olurdu Nere*den bakılırsa bakılsın insan ilişkilerinde, bilhassa çocuk eğiti*minde "Tolerans" denilen olayın iyi doğru değerlendirilmesi şarttır

Çocuk bir reçel kavanozunu devirdi diye, onu dövmek, onu ağlatmak, cezalandırmak ne derece doğru olabilir Bunda çocuğun kastının olmadığı hemen hemen herkesçe bilinir Çocuk bile bile ne diye reçel kavanozunu devirsin Çocukluğundan kaynaklanan bir olay burada söz konusudur İşte böyle olaylar için hoşgörü prensibi vardır ve bu ihmal edilmemelidir Şüphesiz her şey normal hudutlar içerisinde olmalıdır

Tolerans dendi diye artık bunu da ifrata kaçırıp olur olmaz her şeyi ebediyyen hoş görmek de gerekmez Bu*rada ne denilmek istendiği zannediyorum iyi bir şekilde anla*şılmış durumdadır Çocuğun belli ki çocuk olmasından kay*naklandığı belli olan davranışlarına karşı büyüklerin bu kai*deyi düşünerek olayı akıl süzgecinden geçirerek değerlendir*meleri yeterlidir "Öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü*müz de burada ne kadar anlamlıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com