İsraf Nedir Zararları Nelerdir |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İsraf Nedir Zararları Nelerdirİsraf Hakkında Bilgiler İsraf Ve Savurganlık İle İlgili Yazı “Savurganlık, Cimrilik, Cömertlik” SAVURGANLIK NEDİR? Sahip olunan maddi ve manevi imkanların gereksiz şekilde harcanmasına savurganlık denir Buna göre bir kişinin para veya malını yerli yersiz harcaması, zamanını boşa geçirmesi savurganlıktır “İsraf” da savurganlıkla aynı anlama gelir Savurganlığın tersi ise tutumluluktur Tutumluluğun aşırısı cimriliktir Cimrilik, sahip olduğumuz imkanları zamanı ve yeri geldiği halde harcamayıp elde tutmaktır Oysa sahip olduğumuz değerler savurganca harcanınca, yerine konması imkansız Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: “Beş şey gelmeden önce, beş şeyin kıymetini biliniz; a Ölüm gelmeden önce hayatın, b Hastalık gelmeden önce sağlığın, c Yaşlılık gelmeden önce gençliğin, d Yoksulluk gelmeden önce zenginliğin, e Dar vakit gelmeden önce geniş zamanın” SAVURGANLIĞIN ZARARLARI NELERDİR? Savurganlık, kişi ve topluma çok büyük zarar verir Ailemizin ve milletimizin yoksul düşmesine neden olur Savurgan kişi, elindeki imkanları devamlı saçıp savurmaya alışır Bol harcamaya alıştığı için, geliri yetmediğinde yasa dışı yollardan kazanmaya yönelir Bazen de yokluk ve perişanlık içine düşmesi nedeniyle ailesine, çevresine ve ülkesine yük olur Toplumda bunun örneklerini görmek mümkündür Savurgan kişiler, sonunda hüsrana uğrarlar Çaresizlik ve umutsuzluk içinde kalırlar Sadece insanlar değil, devletler ve milletler de savurgan olabilirler Savurganlık, tükenmez sanılan hazineleri bile tüketir Ormanları, madenleri, su ve petrol kaynaklarını, elektrik enerjisini bitirebilir Bu kaynakların bitmesi, milletlerin başka milletlere muhtaç olmalarına yol açabilir Savurganlıktan kaçınmaya okul çağında başlamamız gerekir Bunun için defterlerimizi, kalemlerimizi ve kitaplarımızı dikkatlice kullanmalıyız Yiyeceğimizden fazlasını ayırmalı ve daha sonra yemek üzere saklamalıyız Giyeceğimizden fazla elbise almamalıyız Kullandığımız elbiseleri de iyice eskitmeden kaldırıp atmamalıyız Yiyecek ve giyeceklerimizin fazla olanlarını ihtiyacı olan kimselere vermeliyiz Gösteriş için her gün yeni bir elbise giyinmek, a özenerek lüks tüketime yönelmek savurganlıktır Her konuda olduğu gibi yeme içme ve giyim konularında da ölçülü olmak gerekir Savurgan olmamak için ölçülü ve tutumlu olmak şarttır TUTUMLULUK Tutumlu olmak; ölçülü, hesaplı davranmak ve harcamalarda orta yoldan sapmamaktır Sahip olunan nimetleri yerli yerinde, gerekli ve yararlı bir biçimde kullanmaktır Bazı insanlar gereği kadar yiyip içmez ve harcamazlar Daima biriktirip bir yerde toplarlar Bunların bu davranışına cimrilik denir Bunlar, kendileri yemediği gibi yakınlarına ve yoksullara da vermezler PEYGAMBERİMİZİN CÖMERTLİĞİ VE YARDIMSEVERLİĞİ Bir gün, Peygamberimiz, kendisine gömlek satın almak için çarşıya çıktı Yanında on lirası vardı Bir satıcıdan dört liraya bir gömlek aldı Eve dönerken Medinelilerden bir kişi yanına gelerek: --Bana bir gömlek giydirin de Allah da size cennet elbiselerinden bir elbise giydirsin, diye dua etti Peygamberimiz, hemen üzerindeki gömleği çıkardı ve adama verdi Sonra geri dönerek yine dört liraya yeni bir gömlek satın aldı Cebinde iki lirası kalmıştı Medine sokaklarında yürürken bir cariyenin (köle kadın) ağladığını gördü Hemen yanına gitti ve : --Niçin ağlıyorsun? Diye sordu Cariye, büyük bir üzüntü içinde idi Karşısında Peygamberimizi görünce, ondan yardım isteyen bir sesle : --Hizmet ettiğim ailem bana, un satın almam için iki lira vermişti Fakat onu kaybettim Ne yapacağımı bilemiyorum, dedi Peygamberimiz, hemen cebindeki iki lirayı cariyeye verdi Gidip onunla un satın almasını söyledi Cariyenin ağlamaya devam ettiğini görünce, ona : --Kaybettiğin parayı sana verdim Şimdi niçin ağlıyorsun? diye sordu Cariye : --Beni dövmelerinden korkuyorum, dedi Peygamberimiz, onunla birlikte evine kadar gitti Ev sahipleri, Peygamber Efendimizi büyük bir sevinçle karşıladılar --Bu cariye, kendisini dövmenizden korkuyor, deyince : --Madem ki onunla beraber geldiniz ve kendisine yardım ediyor ve koruyorsunuz, biz de onu Allah rızası için azat ettik, hürriyetine kavuşturduk, dediler |
|