Ak Dut Ağacı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ak Dut AğacıAk Dut Ağacı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ak Dut Ağacı Hakkında - Ak Dut Ağacı Faydaları - Ak Dut Ağacı Yetiştiriciliği BULUNDUĞU YERLER:Menşei Kuzey AsyadırMemleketin her tarafında yetiştirilen bir meyve ağacıdırBazı yerlerde yabanisine de rastlanmaktadır YAPISI:Geniş, yuvarlak koronlu olan dut ağacı 15-20m kadar yüksekliktedirGövde kabuğu; boz kahve renkte, geniş çatlaklı, kart dal kabukları ise; boz renkte ve düz, körpe dallar ise boz kahve renktedirYapraklar bütün veye gayri muntazam az veya derin aya şeklinde kesik, iri dişli, üst yüzü çıplak, alt yüzdeki ana damar kıllıdırBitki bir veya iki evciklidirÇiçekler bir cinsiyetli olup, püskül şeklinde çiçek demetini oluştururDişi çiçeklerin solmasından sonra kenar çiçekler sulu etli olarak gelişir, meyveyi ve püskül şeklindeki bütün çiçek demetini sarar, çiçek demeti, bileşik, tatlı meyveye dönüşürBeyaz veya erguvani kırmızı renk alır KULLANILAN KISIMLAR:Çiçek açma zamanında (Nsisan-Mayıs) aylarında toplanan yapraklardırYapraklar gölgede veya 40 dereceye kadar ısısı olan fırınlarda kurutulurKuru yapraklar kokusuz, yeşil renkte ve tatlı bir lezzettedir%12 rutubete müsaade edilirBalya halinde paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilirOlgun meyve ve kök kabuklarından taze olarak istifade edilir KİMYEVİ TERKİBİ:Yapraklar kalsiyum karbonat, adenin, asparagin asidi, glikoz, peptoz; kök kabukları kalsiyum malat; meyveler, pektin ve peptoz ihtiva ederler HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyve suları, zayıflatıcı ve öksürük kesici tesirdedirKabız hallerinde (bilhassa küçük çocuklarda), soğuk algınlığı ve hafif bronşit hallarinde kullanılırYaprakları şeker hastalığına tavsiye olunurKök kabuklarının haşlanmasından elde edilen su yetersiz adet hallerini tanziminde kullanılır KULLANILIŞI:Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır ve 1 ssat bekletilirSüzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınırKök kabuğundan 1 kahve kaşığı 0,5 lt suda 10 dk KaynatılırAynı tarzda içilir Halk hekimleri; siyah dut (Morus nigra L) meyvelerini de kullanırlarKörpe dal kabukları; şeritleri (tenya) karşı, zayıflatıcı olarak, şeker ile kaynatılan meyveler de boğaz hastalıklarına karşı kullanılır |
|