Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
herbaryum

Herbaryum Nedir

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Herbaryum Nedir

Herbaryum nedir - herbaryum hakkında - Ngbb kodu nedir - botank ve herbaryum hakkında

Uluslararası Herbaryum İndeksine 2010 yılında kayıt olan herbaryum “NGBB” herbaryum kodunu almıştır

Herbaryumda 2010 Ocak ayı itibariyle 3330 bitki örneği bulunmaktadır2009 yılında Dr Füsun Ertuğ, 1500 örnekten oluşan herbaryumunu NGBB’ye bağışlamıştırBodrum yöresinde herhangi bir özelliği nedeniyle kullanımı olan bitkilerden oluşan koleksiyon kayıt altına alınmıştır

Bahçede 2005 yılından beri BG-BASE adlı bir veritabanı kullanılmaktadırHerbaryum örneklerinin bu veritabanına kayıt edilme işlemleri 2008 yılında başlamıştır2009 yılından itibaren herbaryum örneklerinde barkod uygulaması başlatılmıştırHerbaryum örneklerine uygulanan barkod numarası veritabanına işlenmekte ve örneklerin veritabanında kolayca tanınması sağlanmaktadır

Herbaryum Nedir?

Bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, gazete veya kurutma kağıtları arasında preslenerek kurutulduktan sonra, yine bilimsel yöntemlerle uygun boyutlardaki kartonlar üzerine yapıştırıldığı ve etiketlenerek, çeşitli sınıflandırma yöntemlerine göre saklandığı koleksiyonlardırHerbaryumlar biyoloji, tıp, eczacılık ve diğer birçok konu ile ilgili çalışmalarda, önemli bir danışma merkezi niteliğindedir; aynı zamanda, öğretim ve araştırma merkezi olarak da işlev görürler

Neden Herbaryuma ihtiyaç vardır?

Bir bitkinin adının bilinmesi, onun teşhis edildiği anlamına gelirTeşhis, bilinmeyen bitkinin bilinenlerden hangisine en çok benzediğinin ve dolayısıyla adının ortaya konması demektirBir bitkinin doğru teşhis edilebilmesi için, bitki teşhis anahtarı kullanılırAnahtar, çok sayıda yollardan oluşur ve her maddede, bitkilerle ilgili ayırt edici özellikler belirtilirTeşhis edilecek bitkinin özellikleri hangi maddeye uyuyorsa onun gösterdiği yol takip edilir ve bitkinin adına ulaşılır Teşhis tamamlandıktan sonra, doğruluğunu kontrol etmek amacıyla, daha önce teşhis edilmiş örneklerle karşılaştırılması gerekirBu işlem için herbaryumlardan yararlanılır

Her bitkiden herbaryum örneği yapılırmı?

Her bitkiden herbaryum örneği yapılırAncak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır Bir bitkiden herbaryum örneği alırken, bitkinin teşhis edilmesini sağlayacak; yaprak, çiçek, meyve, kök, soğan, yumru, rizom gibi unsurlarının bulunması gerekirBitkinin türüne göre bu özelliklerden biri yada birkaçı bulunmak zorundadır

Herbaryum örneği alırken başka ne gibi bilgiler toplanmak zorundadır?
Bitkilerden alınan herbaryum örneği, o bitkinin bulunduğu yer ile ilgili bir bilimsel kanıttır Yani o bitkini o yerde olduğunun kanıtı olarak herbaryum örneği hazırlanmıştırBu sebeple herbaryum örneklerinin alındıkları yerin adresinin tam olarak alınması gerekirBunun yanında bitkinin toplandığı yükseklik, bulunduğu yerin bakısı, çevresinin özellikleri, meyve ve çiçek özellikleri, toplanma tarihi ve varsa yardımcı toplayıcılar muhakkak arazi defterine kayıt edilirKayıt edilen her bitkiye bir numara verilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com