Ayva Ağacı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva AğacıAyva Ağacı Hakkında - Ayva Ağacı Resimleri - Ayva Ağacının Kullanılan Kısımları - Ayva Ağacı Faydaları BULUNDUĞU YERLER:Memleketin her tarfında yetişirVatanı Batı Asyadır YAPISI:Çok fazla dallanan meyve ağacıdır5 m kadar yükselebilirYapraklar yumurta biçiminde, bütün kenarlı, kısa saplı, alt yüzü boz beyaz tabakalı, üst yüzü koyu yeşildirÇiçekler; birer adet halinde açık pembe, çanak taç 5 yapraklı, erkek organlar çok sayıdadır5 evcikli alt yumurtalıklı, büyükçe çiçek tablasıyla sarılı, aşılandıktan sonra büyür ve yarı yalancı meyve haline gelirmeyveler sarı, iri, paslı hav ile kaplıMayıs ayında çiçek açarBalverici bitkidir KULLANILAN KISIMLAR:Olgun meyve çekirdekleriAyıklanan çekirdekler gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur%12 rutubete müsaade edilirTorbalara doldurularak paketlenirKuru ve havadar binalarda korunur KİMYEVİ TERKİBİ:Çekirdekler mühim miktarda helme (sümüklü) (metilleşmiş uron asitleri, uron asidi ve ksilozdan ibaret)li maddeler, amigdalin glikozidi, yağlı maddeler, proteinler, emulzin, taneneler, fosfor asidi vs ihtiva eder Olgun meyveler; şekerler, sepi maddeler, protopektinler, meyve asitleri ve eterik yağ ihtiva ederMeyve kabukları enanto-etil ve pelargonetil esteri, ayvanın karakteristik kokusu bundan ileri gelmektedir HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyveler kabız verici bir tesirdedirÇekirdekler; iltihaplanmaya karşı, ishal tedavisinde, ince bağırsak iltihaplarında, kan tükürme ve beyaz akıntıya karşı tatbik olunur Ayva çekirdekleri; öksürük (özellikle çocuklarda), bronşit, nefes darlığı, mide ve onikibağırsağı ülseri vsde kullanılır Haricen; yanık, dudak çatlamaları, meme uçları çatlamaları, deri iltihapları vsde kompres olarak kullanılması tavsiye olunurMeyve kabuklarıhaşlamasından elde edilen mayi diş etlerinin kuvvetlenmesi için ağız çalkalamakta kullanılırMeyveler ince bağırsak iltihaplarında ve ishale karşı verilirMeyveleri saran hav’larda kan dindirici özellik vardır KULLANILIŞI:Bütün çekirdeklerden 1 kahve kaşığı 300 gr kaynar suda 1 saat bekletilir, bal veya nöbet şekeri ile tatlandırılarak tüm öksürüklere karşı günde 4 defa birer kahve fincanı alınır |
|