Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fidanı, ipek

İpek Fidanı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İpek Fidanı

İpek Fidanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İpek Fidanı Hakkında - İpek Fidanı Faydaları - İpek Fidanı Yetiştiriciliği

İPEK FİDANI, SARMAŞIK

PERIPLOCA GRAECA L

(Asclepiadaceae- fam)

Bulunduğu Yerler: Karadeniz sahillerinde, çalılıklar arasında, ormanlık alanlarda vedere kıyılarında bulunur

Yapısı: tırmanıcı bir çalıdır Yapraklar; Bütün kenarlı, parlak, karşılıklıdır Çiçekler; iri, dışarı kısmı yeşilimsi, iç kısmı kahverengi , seyrek çiçek demetleri halinde , başak( çuşka biberi gibi) şeklinde olup çok tohumlu ve kanatçıklarla donatılmıştır

Kullanılan Kısımlar: Kabuk ve tohumlar kullanılır Kabuklar ilkbaharda ( Mart- Nisan aylarında) gövde ve dallar soyulur Evvela halka şeklinde çizilir, sonra iki çizgi arası çizilerek kolaylıkla soyulur Gölgedeveya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru kabukların dış rengi parlak boz, içi sarımtırak kahverengidir Karakteristik hafif kokulu ve hafif acılı lezzettedir % 12 rutubet payına müsaade edilir Balya veya torbalarda paketlenir Tohumlar olgunlaştıktan sonra toplanır Gölge veya 40 dereceye kadar ısıtılmış fırınlarda kurutulur Kuru tohumlar kahverengii ve kırışıktırtorbalarda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: Kabuklar kalbe yararlı glikozidlerden periplosimarin, periplosin, 4-metoksisalisilaldehid vs ihtiva eder Tohumların terkibi henüz incelenmemiştir

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kalbin kasılma kuvvetini arttırır Kan akımını hızlandırır, solumayı rahatlaştırır ve idrar ayırımını kolaylaştırır Periplosinin tesiri strofantin in tesirine benzer, fakat daha az devamlıdır Bitki kabuğundan elde edilen ekstrat ( hulasa) ile kan deveranındaki bozukluk yüzünden kalp yetmezliği tedavisinde kullanılır

İpek fidanı, halk tababetmizde ; baş ağrısı , kalp nefes darlığı, böbrek hastalıkları vs ye karsı tavsiye edilir

Kullanılışı: Kabuklardan bir kahve kaşığı 0,5 lt kaynak su ile haşlanır Soğuduktan sonra süzülür Günde 4 defa yemeklerden evvel bir çorba kaşığı alınır

DİKKAT: BU BİTKİ ZEHİRLİDİR! DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com