Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
grevi, ilk, işçi, osmanlıda

Osmanlı'da İlk İşçi Grevi...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı'da İlk İşçi Grevi...

Osmanlı’da işçilerin 1587?de yevmiyelerin artırılması için yaptıkları greve diğer işçiler de katılmış, Osmanlı padişahı III Murat işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kalmıştı

Osmanlı Devleti, batıda görüldüğü gibi patron-işçi ilişkisi bulunmasa da, devlete ve diğer sektörlere bağlı işçilerin işverene karşı birlikte hareket ettikleri görülür İşçi eylemlerine tatil-i mesalih, tatil-i eşgal gibi isimler verilmiştir

Osmanlı’nın endüstri çağına girmesi ile batı tarzında açılan Kadırga’daki ilk fes imalat fabrikasında işçiler, işten çıkarmalar ve paralarını zamanında alamadıkları için greve gitmişlerdir

1845?te padişah II Mahmut’un fermanı ile çıkarılan Polis Nizamnamesine göre grev suç kabul edilmiş, toplu iş bırakanların polis tarafından cezalandırılması hükme bağlanmıştır

1872?de Abdulaziz döneminde Beyoğlu Telgrafhane işçileri maaşlarını az buldukları için greve gitmişlerdir Gazhane, Şirket-i Hayriye, İskele hamalları da bu greve destek vermişlerdir 1974?te de maaşlarını üç aydır alamayan tütün tekel işçileri greve gitti Ücretlerin ödenmesiyle bu grev diğerlerinden daha kısa sürdü

Abdülhamit döneminde işçilerin cemiyet kurmasına ve hak aramasına izin verildi Balkanlar dışında bu dönemde önemli bir grev dalgası yaşanmadı

Fakat İttihatçıların bu cemiyeti kapatması ile 1908?in Ağustos ve Eylül aylarında İstanbul ve Bursa’da iş bırakma eylemleri görüldü Bu işgalleri kanlı bir şekilde bastıran ittihat ve terakki yönetimi grevleri yasaklayan bir yasa çıkardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com