Pastırmanın Tarihi |
07-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pastırmanın TarihiPastırma çiğ etin baharatlar ile kurutulmasıyla yapılan bir yiyecektir Günümüzde Kayseri pastırma üretim kentidir Yapılışında kullanılan çemen aromasının en belirgin özelliğidir Türklerin dünya mutfağına kazandırmış olduğu nadide lezzetlerden biride pastırmadır Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmanın tarihi Orta Asyada yaşayan Oğuz ve Hun Türklerine kadar ulaşmaktadır Yolculuğa giden Türkler kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etlerden alırlardı Bu etleri deri dağarcıklar (kılıflar) içine bazen de açıktan atın eyerine bağlayarak bacaklarının arasında iyice sıkıştırırlardı Tuzlanmış et paçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla pastırma haline gelirdi Bu yiyecek belki tarihinin ilk fast food yiyeceği olmuştur Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu veya savaşçı hiç zaman kaybetmeden bu besleyici etlerden yerdi Pastırma Türkler vasıtasıyla Rumeliye Balkanlara ve çevresine götürülmüştür Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma Anadolunun ortasındaki Kayseriyi kendine yurt edinmiş sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır |
|