Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
değişti

Ne Değişti

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ne Değişti



Ne Değişti Hikayesi - Ne Değişti İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları

Aslında hiçbir şey demeyi isterdim Sık sık bir şeylerin değişmiş olduğundan, bundan duyduğumuz hoşnutsuzluktan bahsediyorum Nedenini hâlâ çözemediğim bir şekilde, eski olan her şey pek kıymetli geliyor gözüme Bayram nedeniyle aile büyüklerimizin yanındayız birkaç gündür Annemin evindeki kitapları talan ettik kız kardeşimle beraber Ne kadar kıymetli kitaplarla büyümüşüz meğer Ansiklopedilerin arasından ders notlarımız, karnelerimiz, kuruttuğumuz çiçekler, isim-şehir-hayvan oyunu puanlarımız ve bir sürü döküntümüz çıktı Hele benim yazdığım bir kompozisyon ödevinin karalaması vardı ki öldük gülmekten "Taşıma su ile değirmen dönmez" başlıklı ödevimi "İclal Aydın 1F 5695 tarih: 21 Aralık 1983" yazdıktan sonra bitmez tükenmez tekrarlarla noktalamışım Bir ara sizinle de paylaşabilirim aslında


"İnce Memed"

Kitaplıkta biriktirilmiş ve derlenmiş dönemin dergilerine ve içeriklerine inanamadık Mesela Elele dergisinin ilk sayısı dehşet verici bir modernlik içinde Dehşet veriyor çünkü bir doğumun bütün evrelerini fotoğraflamış 19601ı yılların sonunda babam bir gazetenin eki olarak verilen "İkinci Dünya Savaşı" ansiklopedisi, "Elli Yıllık Yaşamımız", "Masa Ansiklopedisi" gibi harika belgeleri ciltletip saklamış "Milliyet Çocuk" dergilerimizin içinde kaybolduk bir kez daha Vivet Kanetti'nin "Pıtırcık" çevirileri, Umur Bugay'ın "Kirpi Çocuk"u ve çok ünlü romanların çizgi anlatılarına hayran kaldık İlkokulda iken "İnce Memed" okumuşuz biz Ne kadar önemli bir iş yapmışlar o dönemin dergicileri Sonra Duygu Asena yönetimindeki "17" dergisi Baş yazısı, müzik haberleri, dertleşelim köşesi, meslek tanıtım yazıları, röportajları Millliyet Sanat dergileri Hepsi ciltlenmiş ve tekrar birilerinin onlara dokunmasını bekliyor Evet hepimizin bir dergisi vardı Dergilerin içinde de -okunacak- yazılar Okunanların bir şey anlattığı, bir insan oluşturduğu, bir taraf yarattığı dergilerdi


Az yazı, çok resim! Neden?

Yukarıda adı geçen dergilerin hepsi aynı adlar ama değişik içeriklerle yayın hayatında Çocuk dergilerinin büyük çoğunluğu poster ve çıkartma veren büyük resimlerle doldurulmuş ince fasiküller halinde Gençlik ve kadın dergilerinin de çok farkı yok aslında Türkiye'de dergi, dergicilik dendiğinde aklınıza sizin de hemen Ercan Arıklı geliyor değil mi? "Ne değişti Türkiye'de artık?" Bu soruyu ona telefonda, asansörde, odasının kapısını çalarak sorabilirdim aslında Ama hayır 1971 doğumlu bir okur olarak, okuma yazmayı bilmediğim ama aklımın erdiği günden bu yana yaşadığı evin kapısına gazete ve dergi bırakılan bir kadın olarak soruyorum Ercan bey; Türkiye'de ne değişti Allah aşkına? Yersiz bir soru mu? Hepimiz biliyoruz az çok olanı ama ne oldu da az yazı çok resim oldu? Zekâmız kullanıldıkça parıldaması gerekirken nasıl oldu da az kullanılmaya karar verildi? Harika dergilerin yaratıcısı olarak bir tespitiniz vardır mutlaka Siz anlatın ben yazayım "Neden dergilerin eski tadı yok?


İclal Aydın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.