Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayetler, beyt, denir, ehli, hadislerle, kimlere

Ayetler ve Hadislerle Ehli Beyt Nedir? Ehli Beyt Kimlere Denir?

Eski 12-28-2010   #1
Şengül Şirin

Ayetler ve Hadislerle Ehli Beyt Nedir? Ehli Beyt Kimlere Denir?

“Ehl” ve “Beyt” kelimelerinden oluşan Ehl-i Beyt tabiri Arap dilinde “ev halkı, hane halkı” anlamında her dönem ve her çağda kullanılmıştır Bu tabir bir kişiye izafe edildiği zaman o kişinin eşini (eşlerini) çocuklarını ve yakın akrabalarından olan tüm erkek ve kadınları içerdiği kabul edilmektedir

Ehli Beyt’in kelime anlamı ev halkı ya da ev ashabı demektirİslamda ise HzMuhammed’in (sav) akrabaları onun yakınları ve ev ahalisi anlamına gelir
HzMuhammed (sav) bir gün zevcesi olan Ümmü Seleme’nin evinde bulunmaktaydıPeygamber Efendimiz damadı HzAli , kızı HzFatma ve biricik torunları HzHasan ve HzHüseyin’i orada abasının altına alarak buyurdu:
”Ey Rabbim işte abamın altında gördüğün bunlar benim Ehli Beyt’imdir”
Bu olay üzerine bir ayeti kerime nazil olmuştuİşte o ayeti kerime Ahzab Suresi 33ayettir

Ahzab Suresi 33Ayeti :

”İnnema yüriydullahü liyüzhibe ankümürricse ehlelbeyti ve yütahhireküm tathiyra”

Türkçe Meali:

”Ey Ehl-i Beyt , Allah sizden günahı , her türlü fenalıkları ve kötülükleri giderip sizi kemal üzere tertemiz tathir etmek ve pak kılmak murad eder
Bir diğer ayeti kerimede ise şöyle bahseder ; Ahzab Suresi 56Ayeti :
”İnnema yüriydullahü liyüzhibe ankümürricse ehlelbeyti ve yütahhireküm tathiyra”

Türkçe Meali :

”Şüphe yok ki Allah ve melâikesi Peygamber’e selâvat getirirler Ey îman edenler! Siz de O’na selâvat getirin; selâm getirin
Ahzab Suresi 56Ayet Açıklaması ise şöyledir:
”Kendilerinden; “Sana nasıl selâvat edelim” diye sorduklarında HzPeygamber; “Allahümme salli Alâ Muhammedin ve Alâ Âl-i Muhammed” deyin buyurmuşlardır
Şu halde, Allah ve Peygamber’in emriyle Peygamber’e selât ve selâm verilirken Âl-i’ne; Ali, Fâtıma, Hasan ve Hüseyin’e de selât ve selâm veriliyor
Bir diğer ayet ise Şura Suresinin 23Ayetidir:
”Kul lâ es’eleküm aleyhi ecren illelmeveddete fiylkurbâ”

Türkçe Meali :

”De ki; Risaletimin (Peygamberliğimin) tebliği hususunda, akrabamı (Ehl-i Beyt’imi) sevmenizden başka hiçbir ücret istemiyorum
Yukarıda da gördüğünüz Şura Suresinin 23ayeti nazil olduğunda Peygamber Efendimizin ashabından: ”Yâ Resûlullah, meveddet buyurulmuş bu kurbâ kimlerdir” diye soru sordularResulullah buyurdu :
”Ali, Fâtıma, Hasan ve Hüseyin‘dir”

HzResulullah (saa) şöyle buyurmuştur:
”Ben sizin aranızda iki değerli emanet bırakıyorum; onlara sarıldığınız takdirde benden sonra (doğru yoldan) asla sapmazsınız Onların biri diğerinden büyüktür: Gökyüzünden yeryüzüne uzanmış ip olan Allah’ın kitabı ve İtretim,EhlibeytimdirBilin ki; onlar havuzun başında bana gelinceye kadar asla birbirlerinden ayrılmazlar”(Müsned,İmam Ahmed bHanbel, c3, s:59)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com