Bana İsyan Eden Allaha İsyan Etmistir |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bana İsyan Eden Allaha İsyan EtmistirBana Isyan Eden Allaha Isyan etmistir Peygamber Efendimiz'in hadis-i şeriflerinde de sünnetin yerine ve ehemmiyetine işaret olunmuş ve bu mevzu üzerinde hassasiyetle durulmuştur Meselâ, Buhârî ve Müslim'in Sahihlerinde Hz Ebû Hüreyre'den (radıyallâhu anh) rivayet olunan bir hadis-i şerifte: "Bana itaat eden, şüphesiz Allah'a itaat etmiştir; bana isyan eden de, hiç şüphesiz Allah'a isyan etmiştir" buyrulmaktadır Peygamber'in yolu, Allah'ın yoludur; Peygamber'in izinde bulunmak demek, İlâhî mesajların aydınlık ikliminde yürümek demektir Dolayısıyla sünneti kabul etmemek, O'nu hayattan dışlamak veya O'na başkaldırmak, Allah'a isyanla aynı mânâya gelir Allah, insanlar içinden bir insanı seçiyor ve her şeyi reşha gibi kusursuz ve arızasız aksettirecek nezih bir Ruh'u intihap edip, insanlara mesajını O'nunla gönderiyor; O da, getirdiği bu mesajı yorumlarıyla açıklıyor, önümüze seriyor Buna karşılık bazı densizler kalkıp, o Musaffâ Elçi'ye karşı tavır alıyorsa, o zaman bunun adı, ancak ve ancak Allah'a isyan, O'na başkaldırma ve Cehennem'e istihkak kesbetme olur Çünkü yine Buhârî'nin rivayet ettiği bir başka hadis-i şerifte Efendimiz bizzat: "Girmemekte direten müstesna, ümmetimden herkes Cennet'e girer" buyurmuşlar Ashab-ı kiramın: "Girmemekte direten kimdir, yâ Resûlallah?" diye sorması üzerine de: "Bana itaat eden Cennet'e girer; bana isyan edense Cennet'e girmemek için inat ediyor demektir" (Buhârî, i'tisâm 2; Ahmed b Hanbel, El-Müsned, 2/361) cevabını vermişlerdir Ebû Dâvûd ve Tirmizî'nin, Irbâd İbn Sâriye'den rivayet ettiği bir başka hadis-i şeriflerinde ise Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem): "İçinizden benden sonra yaşayanlar pek çok ihtilaf ve herc ü merç göreceklerdir Siz sünnetime ve doğruya götüren Raşid Halifeler'in (yani Ebû Bekir, Ömer, Osman ve Ali'nin) sünnetine sarılın, yapışın Bunlara dişlerinizle sımsıkı tutunun!" buyurmuşlardır Hadisin devamında, yine sünnetin her şey olduğuna ve her şeyi aşan ehemmiyetine işareten: "Zinhar, sonradan ortaya çıkma işlerden (bid'at) sakının; çünkü her bid'at dalâlettir" (Tirmizî, ilim 16; Ebû Dâvûd, sünnet 5; İbn Mâce, mukaddime 6) buyrulmaktadır Yine, Taberânî'nin rivayet ettiği meşhur bir hadiste: "Ümmetimin fesadı zamanında (dinin esaslarının sarsıldığı, ümmetin dağılıp parçalandığı ve İslâmî düşüncenin hedmine çalışıldığı bir dönemde) sünnetime, (yol adına getirip ortaya koyduğum disipline) sımsıkı sarılan, hatta onun esaslarından bir tanesini bile ihya eden, şehit sevabı kazanır" Hadisin tenkide maruz rivayetinde ise "yüz şehit sevabı kazanır" buyrulmaktadır (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, 5/315) Kur'ân'ın ve Resûlullah'ın apaçık ifadeleri karşısında hâlâ kendilerine başka yollar arayanlara, Kur'ân'ın dediği gibi desek, zannediyorum fazla bir şey söylemiş olmayız: "Öyle ise nereye gidiyorsunuz?" (Tekvir Sûresi, 81/26) |
|