Donmuş Helva Tarifi ( Cezeriye ) |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Donmuş Helva Tarifi ( Cezeriye )Donmuş Helva Tarifi ( Cezeriye ) Havuç Püresi (haşlanmış, 450 gr net suyu süzülüp 24 saat bezde asılmış) 1 kg toz şeker 600 gr temiz ceviz içi 125 gr kabuklu badem 150 gr yeşil fıstık Şurubu: 1 kg toz şeker 200 gr su 1/2 kahve kaşığı limon tuzu Şeker, su ve limon tuzunu genişçe bir tencereye koyunuz ve orta ateşte bir kevgirle karıştırarak şekeri eritiniz ve kevgiri çıkarınız Şeker kalmaması İçin tencerenin kenarlarını suya batırılmış bir fırça veya rutubetli bir bezle zaman zaman siliniz ve şekeri bir şeker ölçme karamel derecesi ile 108 celsius - dereceye çıkıncaya kadar kaynatınız ve tam 108 dereceye gelince havucu ilâve edip bir ağaç spatula veya bir çelik kevgirle 40 dakika karıştırarak pişiriniz ve içinden 2 kepçe alıp küçük bir kapla ayırınız Tencereye pişmekte olan helvanın içine ceviz, badem ve fıstığı ilâve edip iyice karıştırdıktan sonra ateşten alınız Karıştırarak ılık bir vaziyete gelince elinizle ister küçük bir tepsiye, ister bir gümüş tevziye, ister bir tabağa altını hafif yağlayıp elinizle kubbe şekli vererek boşaltınız ve üzerini ayırdığınız 2 kepçe helva ile sıvayıp arzu ettiğiniz ayıklanmış ceviz, badem, fıstık, fındık ile süsleyip servis yapınız Not: Dibi düz yağlı tepsiye veya kek kalıbına dökülüp çevrilir Aynı şekilde üzerine helva sürülüp dekor yapılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır |
|