Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, hudeybiye

Hudeybiye Antlaşması

Eski 01-27-2010   #1
[KAPLAN]

Hudeybiye Antlaşması

Hudeybiye Antlaşması başka bir deyişle Hudeybiye Barışı, 628 Mart'ında Medineli Müslümanlarla Mekkeli Müşrikler arasında yapılan barış antlaşmasıdır

Hicretin altıncı yılıydı İslam hızla yayılırken Mekke'liler korku ve çaresizlik içindeydiler Hendek savaşındaki başarısızlıklarıda bu korku ve çaresizliği derinleştirmişti Tam da bu sırada Peygamber Efendimiz Muhammed ve ashabı Beytullah ziyareti için Mekke'ye doğru yola çıktılar Mekke'liler müslümanların savaş için geldiklerini zannedip korkuya kapıldılar, anlaşma teklif ettilerVe böylece 628 yılında hudeybiye barış antlaşması imzalanmıştır Hudeybiye ismini imzayı attıkları yakın köyün isminden almıştır Bu antlaşma ile Mekkeliler İslam Devletini hukuken tanımışlardır

Maddeleri:
  • Müslümanlarla karşı taraf arasında 10 yıl savaş olmayacak, iki tarafın hiçbiri diğerinin malına ve canına el atmayacak
  • Müslümanlar bu yıl Beytullah'ı ziyaret etmeksizin geri dönecekler Gelecek yıl üç günden fazla olmamak üzere Mekke'ye gelip Beytullah'ı ziyaret edecekler Bu üç gün süresince Mekkeliler şehir dışına çıkacaklar
  • Müslümanlardan Kureyş'e sığınacak olursa, geri döndürülmeyecek, fakat onlardan müslümanlara sığınanlar geri döndürülecek
  • Müslümanlardan Hac, Umre ve ticaret için Mekke'ye gideceklerin canları ve malları güven altında olacak Kureyş tarafında Mısır'a ve Şam'a gidenlerle ticarette bulunmak üzere Medine'ye gelenlerin de canları ve malları güven altında bulunacak
  • Kureyş'den başka diğer kabileler isterlerse müslümanların, isterlerse Kureyş'in koruması altına girebilecek
Önemi :
  • Mekkeliler, Müslümanların siyasî varlığını resmen kabul ettiler
  • Barış ortamının oluşması islamiyet'e geçişi hızlandırdı
  • Mekke'nin fethi kolaylaştı
  • Müşriklerin müslümanlığın varlığını tanıdığı resmi ilk belgedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com