Haluj Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haluj TarifiHaluj Tarifi ( Düzce ) Hamur malzemeleri: 1 kg un 2 adet yumurta 2 su bardağı süt tuz Haşlama Suyu İçin: Bir yemek kaşığı sıvı yağ 150 gr tereyağı Mantı içi: 300 gr Çerkez peyniri Açıbra otu Hazırlanışı: Hamur malzemesi karıştırılarak yoğurup, üzerine nemli bez örterek yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz Dinlendirilen hamurlardan orta boy bezeler yaptıktan sonra, her bezeyi oklava ile tek tek açıyoruz Hamurlar mantının aynı büyüklükte olması için, bir bardak yardımıyla daire şeklinde parçalara dönüştürülüyor Hamurların içine, önceden hazırlanan mantı içini koyduktan sonra, hızla ve sıkıca kapatıp, içinde tuz, ve biraz da sıvı yağ bulunan kaynamış suya attığımız mantıları yaklaşık 15 dakika kadar pişmesini bekliyoruz Pişen mantıyı süzerek servis tabağına koyduktan sonra, üzerine eritilmiş yağ gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz Mantı içi, temin edilebilen malzemeye göre de değişiklik gösterebiliyor Siz de patatesli, kıymalı, ısırgan otlu, ya da tavuklu yapabilirsiniz |
Haluj Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haluj TarifiHaluj Tarifi Hamur malzemeleri 750 gr un 1,5 tatlı kaşığı tuz ılık su İç malzemeleri 1 baş kuru soğan yarım çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı pulbiber 1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş Sos malzemeleri 3 yemek kaşığı tereyağı 3 tatlı kaşığı pulbiber yoğurt Hazırlanması 1 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın Ilık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın Hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin 2 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın 3 Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın Bunlardan daireler kesin (Daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı) 4 Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun Dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz (Hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor) Halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin 5 Derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın (Tencerenin ağzını kapatmayın) Pişen halujları kevgirle sudan alın 6 Sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın Servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın Afiyet olsun |
|