![]() |
Faz Toprak Arızası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Faz Toprak Arızasıbilindiği gibi ülkemizde enerji taşımadakullanılan (36 kV ve altı) direklerde koruma iletkenlerikullanılmamaktadır ![]() ![]() E= ( I / 2π ![]() ![]() ![]() Burada E : V/ m (Volt/ metre) Faz – torak arızaakımında direğin ekseninden X metre uzaktaki alan şiddetini X : m (metre) Faz – Toprak akımı akan direkekseninden uzaklık s : ohm ![]() I : A Faz- toprak arıza akımında direkte toprağaakan arıza akımı S metre uzaklık ta toprakta bir adım gerilimi için gerilim düşümü : E ![]() ![]() ![]() Ancak yağmurlu havalarda faz – toprak arızaakımı her istikamette toprağa yayılmayıp daha çok toprak yüzünde dağıldığındanyukarıdaki gerilim düşümü yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olacaktır ![]() E ![]() ![]() ![]() Şimdi örnekle bu olayı ne olacak hesaplayalım ![]() ÖRNEK: Faz-toprak arıza akımı I= 200 A ,bir direk eksenindenx= 5 metreuzaklıkta adım aralığı S=0,6 metre olan ve toprak özgül direnci s=37 ohm ![]() A-Yağmurda adım gerilimini B-Kuru havada adım gerilimlerinihesaplayalım ![]() Yukarıdaki formülde verilenleri yerinekoyduğumuzda; A= Yağmurlu havada ES= 200 ![]() ![]() ![]() ![]() B-Kuru Havada ise ES = 200 ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki hesaptada görüleceği gibi kuru havada adım gerilimi düşük iken yağmurlu havada hemenhemen 5 katına çıkmakta ve tehlikeli olmaktadır ![]() Bu durum da canlıların can güvenliği tehlikealtındadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|