![]() |
Açık Yaralanmalar Ve İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Açık Yaralanmalar Ve İlk YardımAçık Yaralanmalar ve İlk Yardım SIYRIK (Abrezyon): Derinin sert ve pürtüklü bir yüzeye sürtünmesi sonucu oluşan yüzeysel yaralanmalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KESİK (Laserasyon): Keskin ve düzgün yüzeyli nesne ile meydana gelir ![]() ![]() ![]() Kesik yaranın kenarları antiseptikle silinir ve yara ağzı ucuca getirildikten sonra üzeri steril gazlı bezle kapatılarak, yaralı hastaneye götürülür ![]() YIRTIK; KISMİ KOPUK (Avülsiyon): Derinin bir parçası ya tamamen kopmuştur ya da küçük bir kısmı ile bağlı kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() DELİNME: Bıçak gibi kesici-delici aletler veya kurşun gibi nesnelerle meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açık Yaralanmalarda İlkyardım: * Kanamayı durdur ![]() * Yaranın daha fazla kirlenmesini önle ( yara bandı veya steril gazlı bezle kapatarak) ![]() * Yaralı kısmın hareket etmesini önle; dinlendir ![]() * Yara çok kirli ise mutlaka pansumanla kapatılmadan önce bulunabilecek en temiz su ile yıkanmalıdır ![]() ![]() * Eğer açık yara, kirli-paslı metal veya toprakla temas etmişse, mutlaka TETANOS SERUMU ve/veya AŞISI yaptırılmalıdır ![]() Yarada yabancı cisim varsa (Yabancı cisim batmışsa); - Yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmayın - Yabancı cismi sabitlemek üzere kalın pansuman malzemesi kullanın - Hastayı vakit kaybetmeden hastaneye götürün Organ kopması söz konusu ise: Mutlaka temiz, nemli ve soğukta muhafaza edilerek hastaneye götürülmelidir ![]() Bunun için; 1- Kopan organ, nemli steril gazlı beze (yoksa en temiz su ile ıslatılarak iyice sıkılmış en temiz kumaş parçasına) sarılır ![]() 2- Delik olmayan bir naylon torbaya konularak ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra, bu naylon torba: 3- Buzlu su içine konarak, hastayla birlikte hastaneye götürülür ![]() ![]() Hasta ve kopan organ uygun koşullarda 6-12 saat içinde hastaneye yetiştirildiğinde; organın eski işlevlerini aynen yerine getirme olasılığı çok yüksektir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Açık Yaralanmalar Ve İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Açık Yaralanmalar Ve İlk Yardımfaydalı olmuş teşekkürler canım |
![]() |
![]() |