Bilgece Cevaplar |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgece CevaplarBilgece cevaplar Adam: -Doktor bey, der İçkinin yan tesiri var mıdır? Doktor: -Dünyadayken pek yan tesiri yoktur, der Ama ahirette biraz Cehennem azabı yapar * * * * * * Beyazıd-ı Bistami'ye biri gelip: -Ben Beyazıd-ı arıyorum, dediğinde: -Ben onu kırk yıldır arıyorum, demiş Ama bir türlü bulamadım * * * * * * Dikene sormuşlar: -Çok güzel kokuyorsun, nedendir? Cevap vermiş: -Bir zamanlar güller arasında bulunmuştum * * * * * * Yahya Kemal çok şişman olduğu için, bir yokuşun sonundaki lokantanın önünde dinlenirken, içeriden çıkan garson: -Buyrun beyim, diye atılmış Ne alırsınız? Yahya Kemal, tebessüm edip: -"Evlat demiş, Müsaade edersen bir nefes almak istiyorum!" * * * * * * Sultan 2 Mahmud, Hattat Yesârizâde'den hiç ayrılmayan İzzet Molla'ya bu beraberliğin sebebini sorduğunda âlim bir zat olan İzzet Molla: -Sultanım, diye cevap vermiş Bendeniz biraz okurum Yesâri- zâde de biraz yazar Bir arada bulunduğumuzda okur-yazar olduğumuz için pek ayrılamıyoruz * * * * * * Cüneyd-i Bağdadi'ye "Sabır nedir?" diye sorduklarında şu ce- vabı vermiş: -Yüzünü ekşitmeden, acıyı yudumlamaktır * * * * * * Ev sahibi kendisine gelen misafire güpegündüz saldıran sivri- sinekleri görüp: -Hayret yahu, demiş Bizi ancak geceleri sokuyorlar Size gün- düz vakti hücum etmeleri acep nedendir? Misafir, üzerindeki sivrisinekleri kovmaya çalışırken: -Siz nasıl olsa geceleri de burdasınız, diye cevap vermiş Ama benim biraz sonra kalkacağımı bildikleri için, tam mesai yapmak zorunda kalıyorlar * * * * * * İmam-ı Azam hazretleri , üzerine doğru gelmekte olan bir hay- vana yol vererek kenara çekildiğinde, yanındakiler neden böyle yaptığnı sordular İmam-ı Azam hiç düşünmeden cevap verdi: -Onun boynuzları var, benim ise aklım! * * * * * * Sen ihtiyar bir adamsın, oruca dayanamazsın diyerek orucunu bozmasını isteyen yakınlarına, Ahnef b Kays şu cevabı vermiş: -"Allah'ın emirlerine dayanmak, azâbına dayanmaktan daha ko- laydır!" * * * * * * Çok sigara içen biri, sigara içmeyen arkadaşını ziyarete gelmiş ve odayı dumana boğmuştu Giderken sağa sola bakınıp: -Acaba içerde birşeyim kaldı mı? deyince, arkadaşı cevabı yapış- tırdı: -Evet, dumanın kaldı! * * * * * * "Dünya öküzle balığın üzerindedir" hadis-i şerifi'nin hangi manâ- da söylendiğini bilmeyen bir adam, Osman Demirci'ye: -"Hocam, diye sormuş Dünyanın altında öküz var diyorlar, ne dersiniz? Osman Demirci Hoca: -Dünyanın altındakileri bilmem kardeşim, demiş Ama üzerinde çok sayıda olduğu kesin! * * * * * * Selçuklu Sultanlarından biri Mevlânayı ziyaret ederek, saltanat- ları arasındaki farkı sorduğunda, o yüce Zat'tan şu cevabı almış -Senin saltanatın, gözlerin açık kaldığı müddetçe bâkidir Benim- ki ise, gözlerimi kapadığımda başlar! * * * * * * Lokman Hekim'e: -Hastamıza ne yedirelim, diye sorduklarında, şu cevabı vermiş: -Acı söz yedirmeyin de Ne yese olur! * * * * * * Hristiyan din adamlarından biri, ülkemize gelerek küçük bir ço- cuktan kendisine o şehirdeki kiliseyi göstermesini ister Kilise- ye ulaştıklarında, papaz: -Aferin çocuğum, der Yarın buraya gel de sana cennetin yolu- nu göstereyim Çocuk, papazın niyetini sezerek: -Kilisenin yolunu dahi bilmiyordunuz, diye cevap verir Cen- netin yolunu nasıl bileceksiniz ki? * * * * * * Keçecizade İzzet Molla, bir yemekte obur bir adamın yanın- daymış Adam tatlıya kaşığı öyle bir daldırmış ki, tatlıdan bir parça sıçrayıp İzzet Molla'nın önüne düşmüş İzzet Molla: -Mübarek tatlı, demiş Şu oburun elinden bana değil, Allah'a sığın! * * * * * * Kırkağaç Kaymakamlık binasının aktığı ve tamir gerektiği bil- dirilince, merkezden yazı gelmiş: "Nerelerin aktığını, tek tek bildiriniz" Aynı zaman da meşhur bir hicivci olan kaymakam Eşref, cevap vermiş: -Musluklar hariç, her taraf akıyor! * * * * * * Sadr-ı Âzam Keçecizâde Fuat Paşa'ya, yetmişlik bir kadının otuz yaşında bir gençle evlenmek istediğinden bahsetmişler Paşa he- men: -Ahmed müsaade etmez, demiş Sormuşlar: -Hangi Ahmed? -Karaca Ahmed! * * * * * * Mevlâna, sakalları bembeyaz olmuş bir papaz'a sorar: -Siz mi daha yaşlısınız, sakalınız mı? Papaz, sakalının 18-20 yaşlarında çıktığını düşünerek: -Elbette ben, dediğinde: -Yazık, der Mevlâna, çok yazık Sizden küçük olan sakalınız ağarmış da, siz halâ karanlıklardasınız (ALINTI) |
|