![]() |
Felsefe-Keşfedilmemiş Benlik/Jung |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Keşfedilmemiş Benlik/JungCarl Gustav JUNG Elgon’un dağ kabilesindeki bir gözlemini anlatıyor: Dinsel düşünceler ve törenlerin izlerini enine boyuna araştırmış, ama haftalar sonra hiçbir şey keşfedememiştim ![]() ![]() ![]() ![]() Başlangıçta gönülsüzdüler, ama buzlar eridikçe beni içtenlikle kabullendiler ![]() ![]() birdenbire konuştu: ‘’Sabahleyin, güneş yükselirken, kulübelerimizden çıkarız, ellerimize tükürürüz ve onları güneşe tutarız ![]() Onlardan bu merasimi benim için yapmalarını ve tam olarak göstermelerini istedim ![]() ![]() ![]() Onlara yaptıklarının ne anlama geldiğini-niye ellerine tükürdüklerini veya üflediklerini- sordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zürih’te tamamen bir yabancı olduğumu ve bu şehire buranın geleneklerini araştırmaya geldiğimi varsayalım ![]() ![]() ‘’Lütfen bana dinsel adetlerinizden bahsedin ![]() ![]() ![]() ![]() Bahçede koştururuyor, renkli yumurtaları saklıyor ve özel tavşan heykellerini yerleştiriryor ![]() ![]() ![]() ‘’Ne töreni?’’ karşılığını veriyor ![]() ![]() Paskalya zamanı herkes yapar’’…’’Ama bu heykellerin ve yumurtaların anlamı ne ve niçin onları saklıyorsunuz?’’ Bay Müller afallıyor ![]() Bilmiyor, zaten Noel ağacı hakkında da çok az şey biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Arkaik insan ne yapıyorsa onu yapıyor ![]() Biraz önce anlattığım Elgon törenininin anlamı nedir? Açık seçik belli ki, bu tören güneşe, sadece doğuş anında yerliler için mungu-yani mana veya kutsal- olanı sunmaktır ![]() ![]() Eğer ellerine üflerlerse, nefes rüzgar ve ruhtur-roho’dur, İbranicede ruach, Yunancada pneuma ![]() Yaşayan ruhumu Tanrıya sunuyorum ![]() ![]() Şöyle de diyebilirlerdi ‘’Tanrım, senin ellerine ruhumu bırakıyorum’’ Bu tesadüfen mi böyle olmuştur, yoksa bu düşünce insan varolmadan önce zaten tasarlanmış ve amaçlanmış mıdır? Bu soruyu yanıtsız bırakmak zorundayım ![]() * C ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|