|
|
Konu Araçları |
anlatan, arasında, fıkralar, geçen, hayvanlarla, insanlar, olayları |
Hayvanlarla İnsanlar Arasında Geçen Olayları Anlatan Fıkralar |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayvanlarla İnsanlar Arasında Geçen Olayları Anlatan Fıkralarhayvanlarla insanlar arasında geçen olayları anlatan fıkralar - hayvanlarla insanlar arasında geçen olayları anlatan fabl örnekleri İKİ PAPAĞAN KRAL VE OĞLU Biri baba biri oğlu iki papağan Kral sofrasından geçiniyorlarmış İki yarıtanrı onlar da baba oğul bu papağanlarsız edemiyorlarmış Dördü de yaşlarına başlarına göre Candan bağlıymışlar birbirine Dki baba canciğermiş; Uçarı yürekli iki oğul da Bağdaşıyorlarmış nasılsa Sofrada okulda bir prensle olmak Ne şeref bir genç papağan için Prens zalim bir cilvesiyle kaderin Başka kuşları da seviyormuş: Bir serçe çapkın mı çapkın Çevrenin en sevdalısı Bağlamış kendine genç prensi İki rakip kuş oynaşırken bir gün Bütün delikanlılar gibi Kavgaya çevirmişler oyunu Serçe boyuna bakmadan Öyle gagalar yemiş papağandan Sürtmüş kanadı yere can çekişir gibi Kurtulmaz sanmışlar aldığı yaradan Prens kızıp öldürmüş papağanı Haberi yetiştirmişler babasına; Zavallı ihtiyar ciyak ciyak bağırmış; Ama ne kadar yolunsa yırtınsa boşuna: Konuşkan yavrusu gitmiş öbür dünyaya Konuşmaz olmuş daha doğrusu; Öyle olunca da bir kızmış ki babası Saldırmış kralın oğluna Oymuş iki gözünü birden Ve kaçmış bir çamın tepesine saklanmış Orda tanrıların kucağında Tadını çıkarıyormuş aldığı öcün Güvenlik içinde kimseden korkmaksızın Kralın ta kendisi gitmiş çağırmış onu: - Gel dostum demiş ağlamak neye yarar? Kin öç yas bitsin artık bunlar Duyduğun acı ne kadar büyük de olsa Haksızlığın bizden yana olduğunu Söylemek zorundayım sana Oğlum sebeb oldu bütün bunlara Oğlum mu dedim? Hayır kaderin işi bu: Çoktan yazmış ki alınlarımıza Ölecek birimizden birinin çocuğu Bu yüzden de öteki kör olacak Ne olur gelsen de kafesine Dki baba birbirimizi avutsak? Papağan demiş ki efendisine: - Sayın kralım nasıl güvenebilirim sana Bu benim yaptığımı yaptıktan sonra? Kaderden söz ediyorsun; Beni kandıracağını mı sanıyorsun Senin inançlarına sığmaz uydurmalarla? Ama ister Tanrı yürütsün ister kader Bu dünyanın işlerini Benim alnıma yazılmış olan da şu ki Bu çamın tepesinde Ya da karanlık bir ormanın köşesinde Bitireceğim son günlerimi Gözleri görmez olmuş oğlundan uzaklarda Onu gördükçe kızacaksın elbet bana Bilmez miyim kral lokmasıdır öç almak Tanrılar öç alır da krallar almaz mı? Dnanmıyor değilim şu anda Sana ettiğim kötülüğü Ama çok daha güvenli geliyor bana Senin elinden gözünden uzak olmak Canım kralım git uğraşma boşuna; Bana haram artık seninle yaşamak Hem ayrılık azaltır öfkeyi kini Sevdanın da merhemi olduğu gibi |
Cevap : Hayvanlarla İnsanlar Arasında Geçen Olayları Anlatan Fıkralar |
12-06-2013 | #2 |
aslı taş
|
Cevap : Hayvanlarla İnsanlar Arasında Geçen Olayları Anlatan Fıkralarfıkralar |
|